Diplomaadid teevad Gaza vaherahu nimel jõupingutusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlaste kogukonna liikmed Tšiilis süütavad Gazas hukkunud rahvuskaaslaste mälestuseks küünlaid.
Palestiinlaste kogukonna liikmed Tšiilis süütavad Gazas hukkunud rahvuskaaslaste mälestuseks küünlaid. Foto: SCANPIX

Ühendriikide välisminister Hillary Clinton lubas eile toetada Iisraeli julgeolekut ning ärgitas juudiriiki ja Gaza sektori äärmusrühmitusi olukorda maha rahustama.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga kõnelusi pidanud Clinton andis mõista, et relvarahu sõlmimiseni võib kuluda veel mitu päeva.

«Lähipäevil püüab USA koostöös teiste riikidega välja töötada lahenduse, mis tugevdaks Iisraeli julgeolekut, parandaks Gaza elanike olukorda ning võimaldaks liikuda kogu regiooni hõlmava rahu suunas,» ütles välisminister.

Clintonist vaherahu suhtes optimistlikumalt meelestatud Palestiina äärmusrühmitused teatasid varem Kairos, et Egiptuse vahendatud relvarahu tehakse teatavaks juba teisipäeval.

Äärmusrühmitus Hamas teatas hiljem avalduses, et relvarahust saab teatada üksnes Egiptus ning kutsus üles Iisraeli kuritegudele vastulööke andma.

Egiptuse luurejuht Rafat Shehata ja Hamasi ning Islamidžihaadi kõrgetasemelised delegatsioonid pidasid Kairos kõnelusi, mis lõppesid ilma kokkuleppeta relvarahus, ütles kõnelustele lähedal seisnud allikas AFP-le.

«Hamas ja Islamidžihaad ütlesid egiptlastele, et neil pole kiiret ning Iisrael on see, kes vaherahu palub,» edastas allikas. «Hamas ütles, et nad pole veel Iisraelilt relvarahuettepanekule vastust saanud, ning kutsus meediat üles sündmustest mitte ette ruttama. Kui vaherahu saavutatakse, teatab sellest Egiptuse president,» lisas allikas.

Juudiriigi diplomaat ütles AFP-le, et teisipäeva õhtuse seisuga läbirääkimised veel kestsid.

«Me töötame vaherahu nimel oma diplomaatilisi kanaleid kasutades väga tõsiselt, kuid ma ei saa teile selle saavutamise aega anda,» ütles allikas AFP-le.

Benjamin Netanyahu ütles Clintonile, et on valmis toetama pikaaegset lahendust juhul, kui raketirünnakud Gaza sektorist lõpevad. «Eelistame kaugeleulatuvat diplomaatilist lahendust, kuid kui see pole võimalik, usun teid mõistvat, et Iisrael teeb oma kodanike kaitseks kõik, mis vaja,» lisas peaminister.

Hamasi ametnik ütles Kairos AFP-le, et üheks jätkuvaid vaidlusi põhjustavaks küsimuseks on see, kas Iisrael nõustub lõdvendama kuus aastat tagasi Gazale kehtestatud blokaadi. «Kompromisslahendus blokaadi lõpetamiseks on laual, selle kohaselt ei eemaldataks blokaadi kohe, vaid mõne aja möödudes,» lisas ametnik.

Ühe juudiriigi ametniku sõnul otsustas Iisraeli julgeolekukabinet esmaspäeva õhtul mitte käiku lasta maavägede operatsiooni Gazasse, et diplomaatilisele lahendusele võimalus anda.

Eile külastas Gaza sektorit Araabia Liiga delegatsioon. Liiga peasekretär Nabil al-Arabi ütles Gaza City's ajakirjanikele, et probleemiks ei ole mitte vaherahu saavutamine, vaid tegeleda tuleb Iisraeli okupatsiooni lõpetamisega.

Väidetavalt soovib Hamas juudiriigilt garantiisid tema liidritele korraldatavate tapmiskatsete lõpetamise ja Gazale kehtestatud blokaadi eemaldamise kohta. Iisrael soovib väidetavalt 24 kuni 48 tunnist relvarahu, mida üksikasjalikuma vaherahuleppe sõlmimiseks ära kasutada.

Seitsmendat päeva Iisraeli ja Gaza Palestiina äärmusrühmituste vahel kestev relvakonflikt on nõudnud 136 palestiinlase ja viie iisraellase elu.

Palestiina ÜRO saadiku sõnul on Gazas surma saanud 140 palestiinlast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles