Tänavu alustas 14 uut vabatahtlikku päästekomandot

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju kustutav päästja. Illustreeriv foto.
Tulekahju kustutav päästja. Illustreeriv foto. Foto: Kristjan Teedema

Päästeameti poolt pool aastat tagasi suletud 9 komando piirkonnas on tekkinud 5 vabatahtlikku päästekomandot, mujal on selleks loodud MTÜd. Kokku on tänavu alustanud 14 uut vabatahtlikku komandot.

Mäletatavasti suleti 16. mail Palamuse, Võnnu, Emmaste, Leisi, Puhja, Puka, Saku, Võsu ja Kanepi riiklikud päästekomandod.

«Suletud komandode piirkondades on sisuliselt MTÜ loodud, kuid Kanepi, Puhja, Puka ja Võnnu veel ei tööta,» märkis päästeameti pressiesindaja Martin Vallimäe. «Saku komando puhul on väljasõiduvalmidus olnud tagatud 63 protsenti, Võsu, Palamuse puhul 100 protsenti, Emmaste puhul 88 ja Leisi puhul 94 protsenti kogu perioodi ajast.»

Kõik eelloetletud said stardirahaks 5000 eurot, päästeameti poolt on üle antud varustust, tehnikat, kinnisvaraga tegeletakse jätkuvalt, et üle anda. Kinnisvara on üle antud Sakus ja Võsus.

«Varustuse, tehnika ja koolituse teema aga ei puuduta ainult suletud komandode piirkonda tekkinud vabatahtlikke komandosid, vabatahtlikud ei ole päästeametile mingi ühekordne projekt,» kinnitas Vallimäe. «Sel aastal on veel tekkinud vabatahtlikud päästekomandod Avinurmes, Lohusalus, Murastes, Kallastes, Kädval, Kirnas, Kuusalus, Kärmus ja Puurmanis.»

«Me toetame vabatahtlike teket seal, kus pole võib-olla kunagi riiklikku komandot olnudki, aga kus elavad inimesed,» lisas Vallimäe.

Vabatahtlike komandode arv läheneb sajale. Sel aastal alustas 14 uut vabatahtlikku päästekomandot.

Päästeameti 2013. aasta eelarves on vabatahtlike raha kokku üle 800 000 euro, mis on 75 protsenti rohkem kui oli tänavu ja kaks korda rohkem kui oli eelmine aasta.

Vallimäe tõi välja hiljutised positiivsed näited väga aktiivsetest vabatahtlikest päästjatest Raplamaal. Käru vabatahtlikud päästjad olid kahel õhtul töös, olid esimesena kohal, andsid saabuvale ressursile lisainfot, alustasid kustutustöid.

Möödunud reede õhtul kell 23.32 tuli kutse puukuuri põlengust, läheduses elumaja ja veoauto. Käru raporteeris häirekeskusele, et sõitis viie mehega välja kell 23.41, sündmuskohal olid nad 23.55. Kahe mehega liitusid samale sündmusele Vahastu vabatahtlikud.

Laupäeva õhtul kell 19.29 sai häirekeskus väljakutse kahekorruselise maja põlengu kohta, kutse hetkel olid leegid katusest väljas. Käru raporteeris kell 19.37, et sõitis välja kuue mehega. Kaks minutit hiljem töötas Käru vabatahtlikel sündmuskohal juba kaks juga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles