Brasiiliasse lennanud eestlastelt nõuti viisat

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Veski.
Mart Veski. Foto: kaader Reporter.ee videost

Kuigi Eesti ja Brasiilia vahel hakkas 1. oktoobrist kehtima viisavabadus, nõuti päev hiljem Frankfurdi lennujaamas Eesti reisiseltskonnalt viisasid.

Mart Veski võttis koos sõpradega 2. oktoobril ette teekonna Brasiilia poole. Kui reisi algus sujus seltskonnal nagu lepase reega, siis Frankfurdi lennujaamas tekkis tõrge, kui eestlastelt nõuti viisasid, vahendab Reporter.ee.

Veski võttis ühendust Eesti välisministeeriumiga, kust talle vastati, et esimesest oktoobrist kehtib Eesti ja Brasiilia vahel viisavabadus. Välisministeeriumi asekantsler Lauri Bambus ütles, et pärast Veski esitatud teabenõuet tuli välja, et Brasiilia pool polnud jõudnud viisavabaduse kohaldumiseks vajalikke siseriiklikke protseduure lõpuni ära teha.

Veski meenutas, et pöördus ministeeriumi valveosakonna poole, kust tal soovitati Berliinist abi otsida. «Valveosakonnaga sain kontakti – see oli öisel ajal – ja soovitati pöörduda Berliini. Mina kui Eesti kodanik leian, et maksumaksja raha eest tegutsev institutsioon võiks vähegi seista kodanike huvide eest, aga öeldi, et vaata ise, kuidas saad,» oli ta nördinud.

Bambus ütles, et kodanikel, kelle reisiplaanid viisavabaduse kehtestamisega seotud segadus rikkunud on, soovitab välisministeerium pöörduda otse Brasiilia esinduste või Euroopa Liidu tarbijakaitseameti poole.

Planeeritud seitsme tunni asemel oli Veski reisiseltskond Frankfurdis kokku 80 tundi. Lisakulutused, mida selleks tehti, küündivad 2000 euro kanti. Seda raha ei taha Veskile aga keegi kompenseerida. «Kulutuste korvamise osas soovitab välisministeerium samamoodi Brasiilia poole pöörduda,» märkis Bambus.

See ei nörrita Veskit aga nii palju, kui see, et välisministeeriumist ta enda sõnul sisulist abi saanud pole. «Eesti vabariigis tegutsev välisministeerium käib välja veksleid, kontrollimata fakte, kas see asi ka tegelikult vastab tõele. Mina sisuliselt reisisin Brasiiliasse viisaga viisavabal hetkel, mis on täiesti ajuvaba,» rääkis ta. «Vastati seda, et see on Brasiilia probleem. See ei ole Eesti Vabariigi probleem, see on Euroopa Liidu ja Brasiilia vaheline kokkulepe.»

Lauri Bambus ütles, et segadus oli tingitud sellest, et Brasiilia ei olnud täitnud kõiki oma siseriiklikke protseduure, mistõttu Euroopa Liidu ja Brasiilia kahepoolne viisavabaduse leping ei jõustunud õigeaegselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles