«Vandenõu» nurjanud Sudaani võimud tõid pealinna tänavaile tankid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaanlased Hartumi tänavatel.
Sudaanlased Hartumi tänavatel. Foto: SCANPIX

Sudaani mõjuvõimas luureteenistus teatas ööl vastu tänast, et nurjas «vandenõu» riigi julgeoleku vastu; pealtnägija sõnul sõitsid pealinna Hartumi tänavatel tankid.

«Julgeoleku- ja luureteenistus peatas täna julgeoleku häirimiseks kavandatud vandenõu,» teatas julgeolekuaparaadile lähedalseisev Sudaani Meediakeskus lühidalt üksikasju täpsustamata.

Pealtnägija ütles AFP-le, et nägi umbes samal ajal pealinna tänavail sõjaväelasi liikumas.

«Umbes kell 2 öösel (Eesti aja järgi kell 1) minnes mööda Obeid Khatimi tänavat nägin ma lõuna poolt kesklinna suunduvaid tanke ja sõjavarustusega sõidukeid ning sõdureid,» ütles tundmatuks jääda soovinud tunnistaja.

Obeid Khatimi tänav on Hartumi üks peatänavaid, mis kulgeb piki linna sõjaväe- ja tsiviillennuvälju ning mis viib valitsushooneteni kesklinnas.

Teated niinimetatud vandenõu nurjamisest võivad olla seotud septembris Sudaani ja Lõuna-Sudaani vahel sõlmitud julgeoleku- ja naftalepete rakendamise viibimisega. Mõlema riigi liidrid kiitsid siis leppeid, mis aitasid lõpetada nende omavahelisel märgistamata piirialal märtsis ja aprillis peetud lahingutegevust.

Sudaani armee kinnitas kolmapäeval, et ründas piirkonda Lõuna-Sudaani piiril, kus Darfuri mässulised on baasi üles seadnud. Lõuna-Sudaan teatas, et Sudaani pommid maandusid nende territooriumil Samaha lähistel, kus hukkus viis inimest, nende seas kaks nais ja kaks last.

Sudaani armee pressiesindaja Sawarmi Khaled Saad ütles avalduses, et mässulistel pidi olema suur toetust Lõuna-Sudaanist. Tema süüdistused on seotud kahe riigi vahelise konflikti sõlmprobleemidega.

Lõuna armee pressiesindaja Philip Aguer ütles AFP-le, et Samaha lähistel asuv Kiir Adem, kus teisipäevane rünnak aset leidis, ei ole vaidlusalune piirkond, ehkki asub piiri lähedal. Ühtlasi süüdistas ta Hartumit õhurünnakute korraldamises kolmapäeval veelgi kaugemal Lõuna-Sudaani territooriumil.

Sudaani armee pressiesindaja ütles, et «me viisime oma lahingu läbi sügaval Sudaanis».

Varem kolmapäeval süüdistasid Darfuri mässulised Õigluse ja Võrdsuse Liikumisest (JEM) valitsust vaidlusaluse piirkonna pommitamises, pärast seda kui armee oli ähvardanud nende vastu jõudu kasutada.

JEM kuulub Sudaani vähemusrahvuste mässuliste allianssi, mis tahab araablaste juhitavat Hartumi keskvõimu kukutada.

«Eile ja üleeile toimus intensiivne õhust pommitamine Samaha piirkonna ümbruses,» ütles JEM-i esindaja Gibril Adam Bilal, kelle sõnul tabasid rünnakud tsiviilelanike piirkondi, mitte mässuliste positsioone.

Sudaan peab vaidlusalust piiriala Ida-Darfuri osariigi osaks. Samaha piirkond on üks viiest alast, mida nõudlevad endale nii Hartum kui Lõuna-Sudaani valitsus Jubas.

Vaenupooled ei ole suutnud lahendada erimeelsusi, seda vaatamata Aafrika Liidu (AL) vahendusele, mis aitas jõuda kokkulepeteni. Septembrilepetesse on kantud muu hulgas ka demilitariseeritud puhvertsoon, mille eesmärgiks on lõigata ära toetus Sudaanis paiknevatele mässulistele.

Sudaan on pikka aega süüdistanud mullu neist iseseisvunud Lõuna-Sudaani koostöös JEM-iga, Juba on süüdistused tagasi lükanud. Samas on arvatavaid JEM-i võitlejaid nähtud Lõuna-Sudaani armee sõdurite hulgas, kui viimased pidasid aprillis lahinguid Sudaani armeega.

AL kutsus 10. novembril mõlemaid osapooli kokkulepet täiel määral ja õigeaegselt rakendama.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland kutsus esmaspäeval Sudaani ja Lõuna-Sudaani esindajaid uuesti kohtuma ja 27. septembri leppeid uuesti kinnitama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles