Valitsus kinnitas kõrgkoolidele raha eraldamise tingimused

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Valitsus kehtestas täna haridusministri ettepanekul määruse, mis täpsustab riigieelarvest kõrgharidustaseme õppe läbiviimiseks raha eraldamise tingimusi, samuti kinnitati uus doktoriõppe tulemustasu määr.

Määrus on osa tänavu 10. mail vastu võetud kõrghariduse rahastamist ja tasuta kõrgharidust puudutavate seadusemuudatuste rakendamisest.

Määrust kohaldatakse ülikoolidele ja rakenduskõrgkoolidele, kes saavad riigieelarvest kõrgharidustaseme õppe läbiviimiseks tegevustoetust.

Ülikooliseaduse kohaselt arvestatakse õppeasutustele 70–75 protsenti rahast kõrgharidustaseme õppe läbiviimise vahendite määramisel õppe läbiviimise ulatuse, kvaliteedi ja tulemuslikkusega seotud tegevuste toetamiseks. Riiklikult oluliste õppe läbiviimist toetavate tegevuste toetamiseks arvestatakse 25–30 protsenti riigieelarves ettenähtud rahast.

Samuti loetletakse näitajad, mida võetakse arvesse õppe läbiviimise ulatuse, kvaliteedi ja tulemuslikkuse ning riiklikult oluliste õppe läbiviimist toetavate tegevuste hindamisel. Nende indikaatorite osakaalud, mis samuti mõjutavad õppeasutuste rahastamismahu kujunemist, lepitakse kokku kõrgkoolidega sõlmitavates lepingutes või käskkirjades.

Aastatel 2013-2015 on seaduses tegevustoetuse mahu arvestamiseks ette nähtud üleminekuperiood, mil kehtivad erisused käesoleva määruse rakendussätetes. Kasutatakse ainult neid indikaatoreid, mille puhul kogutakse juba praegu Eesti hariduse infosüsteemi alusandmeid.

Eelnõu kohaselt ümardatakse täisarvuni ka kaitstud doktorikraadi eest makstava doktoriõppe tulemustasu summat. 2012. aastal oli doktorandi tulemustasu määr 11 154,50 eurot, 2013. aastal ümardatakse see 11 160 euroni.

Määruse jõustumiseks on kavandatud 1. jaanuar 2013, kui jõustuvad ülikooliseaduse muudatused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles