Kadriorg tahtis Lennart Merile saabunud riigipeade õnnitlused hävitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Lennart Merile saadetud vabariigi aastapäevaõnnitlused jäid esialgu presidendi kantseleisse alles. 
Pildil on peaminister Andrus Ansipile saadetud jõulukaardid.
President Lennart Merile saadetud vabariigi aastapäevaõnnitlused jäid esialgu presidendi kantseleisse alles. Pildil on peaminister Andrus Ansipile saadetud jõulukaardid. Foto: Teet Malsroos / SL Õhtuleht

Lennart Meri kirjavahetus kuulub Kadriorus alalisele alles hoidmisele ning tulevikus riigiarhiivile üleandmisele, erandi moodustavad aga Eesti iseseisvuspäevaks saabunud õnnitlused, mida pole tänaseni arhiiviväärtuslikuks tunnistatud.

Õnnitluste säilitustähtajaks on presidendi kantselei näinud ette viis aastat, kuid seni neid hävitatud ei ole, kirjutas Eesti Ekspress.

Novembris 2008 koostas presidendi kantselei ulatusliku hävitamisakti kavandi, kuhu pandi kirja üle 500 toimiku, nende hulgas ka üheksa toimikut välismaa riigipeade 24. veebruari õnnitlusi näiteks Boriss Jeltsinilt, Vladimir Putinilt ja Hans-Dietrich Genscherilt, aga ka kümneid originaalkirju Kuuba juhist Fidel Castrost Valgevene liidri Aleksandr Lukašenkani.

Presidendi pressinõunik Toomas Sildam seletab, et Kadrioru arhiivi maht on aja jooksul väga suureks läinud.

«Soovisime lihtsalt saada hinnangut riigiarhiivilt, kas aastapäevaõnnitlused, mis korduvad aasta-aastalt, on sellise väärtusega, et säilitada neid alaliselt,» vastas Sildam ja lisas, et riigiarhiivi inspektori dokumentidega tutvumise järel otsustas kantselei esialgu neid veel hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles