Kohtunikud pinnisid Sarkozyd 2007. aasta kampaaniarahade osas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy täna Bordeaux' kohtumaja juurde sõitmas.
Endine Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy täna Bordeaux' kohtumaja juurde sõitmas. Foto: SCANPIX

Prantsuse kohtunikud küsitlesid tänal endist presidenti Nicolas Sarkozyd seoses süüdistustega, et tema 2007. aasta valimiskampaaniat rahastas ebaseaduslikult Prantsusmaa rikkaim naine.

Sarkozyd süüdistatakse kosmeetikagigandi L'Oreali pärijanna Liliane Bettencourt'i rahalistel eesmärkidel ärakasutamises ajal, kui naine oli liiga põdur, et oma tegusid mõista.

Sarkozy parteis Rahvaliikumise Liit (UMP) jätkub torm ka pärast sisevalimisi, kus mõlemad pooled poriloopimiseni laskusid ja end võitjaks kuulutasid.

Kohtuallikad ütlesid AFPle, et Sarkozyle võidakse esitada süüdistus ärakasutamises, kuigi kohtunikul on võimalus küsitleda ka hoiatuse saanud tunnistajana.

Bettencourt on praegu 90-aastane ja tema tervis on alates 2006. aastast kehv olnud.

Ekspresidenti ähvardavad süüdistused koosnevad kahest osast: et ta kasutas naiselt võetud raha oma kampaania rahastamiseks, ületades lubatud limiiti, ning et raha saadi ilma naise täie teadmise ja nõusolekuta.

Viimast väitis 2010. aastal Bettencourti endine raamatupidaja Claire Thibout, kelle sõnul andis ta 150 000 eurot sularahas Bettencourti paremale käele Patrice de Maistre'le, kes pidi selle andma üle Sarkozy kampaania laekurile Éric Woerthile.

Maistre võttis aastail 2007-2009 seitsmel korral Bettencourti Šveitsi pangaarvelt sularahas välja kokku neli miljonit eurot.

Uurijad kahtlustavad, et osa rahast või kogu summa jõudis mingil moel Sarkozy või tema partei kätte.

Sarkozy lähedane liitlane ja tema valitsuse siseministri ametit pidanud Claude Gueant ütles, et kohus peab tõestama, miks Sarkozy küsitlemine vajalik on.

Ta lisas raadiojaamale RTL antud usutluses, et kampaania ebaseaduslik rahastamine on erakordselt innuka kontrolli tõttu võimatu.

Sarkozy jäi sotsialist François Hollande'ile valimistel kaotades ilma ka puutumatusest ning teda ähvardab veel rida kohtuvaidlusi.

Teda uuritakse seoses arvamusküsitluste lepingute, ebaseadusliku politseijuurdlusega ajakirjanike suhtes ning väidetavate pististega, mis ta sai seoses Pakistani relvatehinguga 1995. aastal, kui ta eelarveminister oli.

Sarkozy ei ole välistanud 2017. aastal uuesti riigipeaks pürgimist.

Katsed Sarkozyle tema parteis asendaja leida lõppesid tüliga, sest juhivalimistel kuulutasid end võitjaks nii ekspeaminister François Fillon kui ka tema vastaskandidaat, UMP populistlik peasekretär Jean-François Cope.

Sarkozy eitab süüd, kuid tema eelkäija Jacques Chiraci süüdimõistmine eelmisel aastal näitas, et kohtud on valmis endisi liidreid vastutusele võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles