TV3: Reformierakonna liikmeid tabas järjekordne skandaal

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valter Malm
Valter Malm Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuigi Reformierakond on püüdnud end viimastel nädalatel kahtlastest rahastamisskeemidest puhtaks küürida, ilmneb ikka uusi skandaale. Nüüd kahtlustatakse Valga linnavolikogu endist aseesimeest ja Reformierakonna endist volikogu liiget Valter Malmi ning tema põlist äripartnerit  Roland Põderit suurejoonelises kelmuses, omastamises ja maksejõuetuse põhjustamises.

Kahtlustuse kohaselt teenisid Valter Malm ja Roland Põder kuritegudega üle 600 000 euro ehk vanas rahas ligi 10 miljonit krooni. Raha peteti välja nii DNB pangalt kui ka ettevõtest MRP Ärigrupp. Roland Põderit kahtlustatakse ka rahapesus, teatas TV3 «Seitsmesed uudised».

Lõuna ringkonnaprokuratuuri kinnituse kohaselt on kriminaalasjas viis kahtlustatavat.

Valga turu kauaaegsed peremehd Malm ja Põder on rahastamisskandaalis sipleva Reformierakonna liikmed. Valter Malm on suisa Valga linnavolikogu endine aseesimees ning volikogu liige.

Reformierakonna piirkonna juhi sõnul on asjaloos palju segast, mistõttu on liiga vara veel kedagi hukka mõista.

«Mina saan ikkagi nii aru, et on kahe ärimehe vahelised vaidlused. Kuna täna on tegemist tavaliikmetega, siis enne, kui ei ole õiguskaitseorganid oma otsust teinud, ei ole ka põhjust nende inimestega liikmelisuse üle rääkida. Minule teadaolevalt ei ole nad avaldanud soovi erakonnast välja astuda,» rääkis Reformierakonna Valga piirkonna juht Ivar Unt.

Reformierakonna aseesimees Jürgen  Ligi ei teadnud Valgas puhkenud skandaalist midagi, kuid mõistis säärase tegevuse hukka. «Meil on üle 11 000 liikme ja lapsehoidjad me ei ole, aga kuriteo korral kas inimesed lahkuvad ise või visatakse välja.»

Linnapeale valmistab aga enim muret Valga turu ja leivatehase saatus. Eriti hirmul ollakse Valga turu piirkonna osas. «Teine on leivatehase kinnistu. Oleme pakkunud seda investoritele, aga kui on teada, et seal on segased omandisuhted, siis ei ole kellelegi selle vastu huvi,» rääkis Valga linnapea Kalev Härk.

Valga leivatehas seisab ja turg vaevu hingitseb. Seal toimetavad üksikud kauplejad ei tea sedagi, kellele nad kauplemispinna eest maksavad.

Valter Malm on kõiki kahtlustusi kategooriliselt eitanud ja teatas meediale, et kuriteo kahtlustuse taga on panga vandenõu, mis olla alguse saanud just vana leivatehase ostutehingust. Praegu kehtib Malmile ja Põderile ettevõtluskeeld, mida mehed on ignoreerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles