Hooldekodu hoidis nelja inimest ebaseaduslikult kinnises osakonnas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Õiguskantsler Indrek Tederi hinnangul paigutati Erastvere hooldekodus neli inimest kinnisesse osakonda ning piirati nende liikumisvabadust õigusvastaselt ja hooldekodu juhataja pädevust ületades.

Kontrollkäigul Erastvere hooldekodusse tuvastas õiguskantsler, et neli isikut oli tahtevastaselt ja ilma kohtu loata paigutatud määramata ajaks hooldekodu kinnisesse osakonda asutuse juhataja otsuse alusel, teatas õiguskantsleri kantselei.

«Kui inimest hoitakse tema tahte vastaselt kinnises hooldekodus ja selle kinnises osakonnas ainult asutuse juhataja otsusega, on selgelt tegemist hooldekodu juhataja pädevuse ületamisega,» teatas õiguskantsler.

Neli hoolealust oli paigutatud ilma nende nõusolekuta kohtuotsuse alusel hooldekodusse üheks aastaks, selle tähtaja möödudes hoiti isikuid kinnises osakonnas edasi asutuse juhataja otsuse alusel.

Hooldekodu juhataja selgituse kohaselt on elukohajärgsed omavalitsused esitanud kohtule avalduse nende inimeste hoolekandeasutuses nõusolekuta hooldamise tähtaja pikendamiseks. Nad on paigutatud juhataja otsusega määramata ajaks kinnisesse osakonda kuni nende suhtes uue kohtumääruse andmiseni.

Sotsiaalhoolekande seadus annab alused psüühikahäirega inimese tema tahte vastaselt kinnisesse asutusse paigutamiseks, kuid ka kõikide seaduses nimetatud asjaolude juures peab ilma isiku nõusolekuta kinnisesse hooldeasutusse paigutamiseks olema kohtu luba, toonitab Teder.

Õiguskantsleri hinnangul ei ole õiguspärane nii nende tahtevastane paigutamine kinnisesse hoolekandeasutusse kui ka nende liikumisvabaduse piiramine kinnises osakonnas.

«Taoline praktika Erastvere hooldekodus tuleb lõpetada. Samuti peab AS Hoolekandeteenused, kelle haldusalasse kuulub 16 hoolekandeasutust üle Eesti, välistama inimeste õigusvastase kinnipidamise ka teistes hooldekodudes,» teatas Teder.

Õiguskantsleri hinnangul tuleb hooldekodudel isiku aastase kinnipidamise tähtaja saabudes jälgida, et teenuse jätkamise vajadusel saadaks õigeaegselt kohtu põhjendatud luba inimese edasiseks kinnises asutuses hoidmiseks.

Kuni kohtu põhjendatud otsust inimese kinnises asutuses hoidmiseks ei ole, tuleb inimene vabastada või paigutada ta vastavalt Sotsiaalkindlustusameti suunamisotsusele uue teenuse osutamisele.

Põlvamaal Kanepi vallas asuv Erastvere Hooldekodu on AS Hoolekandeteenused haldusala asutus.Hoolekandeteenused ainuaktsionäriks on sotsiaalministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles