Sannikov: Lukašenka juhib Valgevenes kolhoosidiktatuuri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene dissident Andrei Sannikov sel kuul Londonis.
Valgevene dissident Andrei Sannikov sel kuul Londonis. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka on diktaator, kes juhib «kolhoosidiktatuuri», vahendas ajaleht Guardian täna Suurbritannialt asüüli taotleva opositsionääri Andrei Sannikovi sõnu.

«Valgevene kujutab endast ohtu rahvusvahelisele julgeolekule. See endine Nõukogude liiduvabariik pole mitte üksnes repressiivne seestpoolt, vaid müüb relvi ka paariariikide valitsustele ja -grupeeringutele kogu maailmas,» ütles Sannikov.

«Lukašenka on diktaator. Ta nimetab end nii täiesti avalikult. Vahel üritab ta koketeerida ja rääkida, et ta pole selline, ent ta on mitu korda seda tunnistanud, ja ma arvan, et see on tõsi,» lisas opositsionäär.

«Diktaatorid leiavad väga hästi ühist keelt, nad on moodustanud klubi, ning see klubi laieneb,» usub Sannikov.

«Diktaatorid leiavad väga hästi ühist keelt, nad on moodustanud klubi, ning see klubi laieneb,» usub Sannikov.

Ta lisas, et on sellega seoses pessimistlikult meelestatud Valgevene naaberriigi Venemaa suhtes.

Opositsionääri hinnangul «lähevad mööda seda teed tagasi Venemaa ja teised endise Nõukogude Liidu riigid nagu Ukraina ja Gruusia».

Sannikov nimetas Valgevene juhtimissüsteemi kolhoosidiktatuuriks.

«Sel süsteemil pole ideoloogiat. See eitab rahvuslikke väärtusi nagu ajalugu, kultuur ja keel. See põhineb vaid võimu säilitamise vajadusel,» usub ta.

Samuti avaldas opositsionäär arvamust, et enamus Valgevene elanikke tervitaks muudatusi.

Sannikov on endine Valgevene diplomaat, kes oponeeris 2010. aasta detsembris toimunud presidendivalimistel Lukašenkale. 2011. aasta mais mõisteti ta viieks aastaks vanglasse massirahutuste õhutamise eest. Ta vabastati vanglast 2012. aasta aprillis ning praegu elab ta Londonis.

Intervjuu Guardianile on Sannikovi esimene usutlus pärast Suurbritanniasse kolimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles