Politsei katsetab võitluses uimastite vastu uut võtet

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Kõplas tunnistab, et politsei on seni tegelnud vaid tagajärgedega, mitte aga süüvinud uimastite pruukimise põhjustesse.
Kaido Kõplas tunnistab, et politsei on seni tegelnud vaid tagajärgedega, mitte aga süüvinud uimastite pruukimise põhjustesse. Foto: Toomas Huik

Võitluses alaealiste narkomaaniaga näeb politsei ühe võimaliku relvana koostööd sotsiaaltöötajatega, kes hakkavad noore ja tema perega tegelema kohe pärast esmast vahelejäämist.

Põhja prefektuuri eestvedamisel katsetab politsei alaealiste narkomaanide peal uut karistusviisi. Narkootikume pruukinud või vahendanud alaealisele antakse valida, kas ta nõustub rahatrahviga, arestiga või teeb hoopis koostööd sotsiaaltöötajaga.

Viimane variant loob Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse juhi Kaido Kõplase sõnul eelduse kergemaks karistuseks. «Eelkõige ei ole eesmärk noorte karistamine, vaid vähendada nende noorte hulka, kes on narkootikume tarvitamiselt tabatud, ning mõjutada neid seda enam mitte tegema,» lausus ta.

Tegeldud vaid tagajärgedega

Juhtprojekti katsetatakse esimeste alaealiste peal Tallinnas Mustamäe piirkonnas. Mustamäe linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonna lastekaitse talituse juhataja Karin Kuslap ütles, et sotsiaaltöötajad vestlevad pereliikmete ja noortega. Samuti suunavad noori vajadusel psühholoogi ja/või psühhiaatri vastuvõtule.

«Projektis osalevad noored kohustuvad teatud aja vältel tegema koostööd juhtumikorraldajaga, tegelema aktiivselt oma sõltuvuse raviga,» lausus Kuslap.

Projektist osa võtma motiveerib tema sõnul väärteomenetluse lõpetamine juhul, kui alaealine teeb koostööd ja on huvitatud oma sõltuvusprobleemiga tegelemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles