Kataloonia liider püüdleb valimistega «vabaduse» poole

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Mas eile Barcelona jalgpallistaadionil kõnet pidamas.
Artur Mas eile Barcelona jalgpallistaadionil kõnet pidamas. Foto: SCANPIX

Hispaania autonoomse piirkonna Kataloonia liider kannustab rahvast homsetel parlamendivalimistel «vabaduse» poolt hääletama ning on teinud oma kampaaniast iseseisvusvõitluse.

Kataloonia president Artur Mas ei hooli Madridi ärritusest, vaid lubab rahvale, et tema valimisvõidu korral toimub peatselt referendum Hispaaniast lahkulöömiseks.

«Me ei ole riigi vasallid,» ütles ta eile tuhandetele Barcelona staadionile kogunenud poolehoidjatele ning kannustas neid hakkama «vabaduse loojateks».

Valimised toimuvad homme ja tänane päev on jäetud valimiseelseks järelemõtlemiseks.

«Me oleme võidelnud armeedega, me oleme võidelnud diktatuuride vastu, oleme nurjumistest üle saanud ja oleme elus, meie kultuur elab, meie keel elab, meie rahvus elab.»

Välismaa kuulajaskonna huvides inglise keelele üle läinud Mas ütles kihutuskõnes, et Kataloonial on tulnud pika ajaloo vältel võidelda väga suurte takistustega ja kogeda raskeid tagasilööke.

«Me oleme võidelnud armeedega, me oleme võidelnud diktatuuride vastu, oleme nurjumistest üle saanud ja oleme elus, meie kultuur elab, meie keel elab, meie rahvus elab.»

Staadionile kogunenud rahvahulga peade kohale kerkinud loosungimetsas oli märgata Kataloonia ja Euroopa Lippe, leidus ka plakateid, mis kutsusid tegema Masist «uue Kataloonia riigi presidendi».

«Mina olen iseseisvuse poolt,» ütles 20-aastane tudeng Anna Roses. «Artur Mas ei ütle seda sõna välja, sest Madrid avaldab talle survet, aga see on ainus lahendus.»

Mas on kindel, et katalaanid saavad hakkama ka ilma Madridita, keda süüdistatakse finantskriisis, mis pole riigi rikkaimat piirkonda Katalooniatki puutumata jätnud. Tema sõnul saab keskvalitsus Katalooniast maksude näol rohkem raha, kui sinna tagasi antakse.

Viimaste arvamusküsitluste põhjal peaks Masi rahvuslik koalitsioon Koondumine ja liit (CIU) valimised võitma, aga 135-kohalises Kataloonia parlamendis enamust nad ei saavuta. CIU saab prognooside kohaselt 60-64 parlamendikohta, praegu on tal kohti 62.

Teise koha pärast võistlevad Hispaania peaministri Mariano Rajoy Rahvapartei ja opositsioonilised sotsialistid.

Iseseisvusreferendumit toetavad parteid saavutavad aga arvamusküsitluste põhjal parlamendis ülekaalu.

Kui referendum toimub, hääletab ajalehe El Pais küsitluse põhjal 46 protsenti katalaanidest iseseisvuse poolt ja 42 protsenti vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles