Cesise võidupüha paraadilt eestlased ei puudu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidupüha paraad. Foto on illustreeriv.
Võidupüha paraad. Foto on illustreeriv. Foto: Priit Simson

Kuigi majanduskriis sundis Eestit loobuma plaanist pidada tänavune võidupüha paraad Põhja-Läti linnas Cesises, siis ilma eestlasteta see üritus ka ei toimu. Sinna läheb lihtsalt kavandatust kaksteist korda vähem kaitseliitlasi.

Läti Vabariigis Cesises toimuvatel võidupüha üritustel osaleb 500 kaitseliitlase asemel 40, selgub e-õigusesse saadetud kaitseministri määruse seletuskirjast.

Jaanuari keskel teatas Kadriorg, et president Toomas Hendrik Ilvese ettepanekul ja kokkuleppel Läti riigipea Valdis Zatlersiga korraldab Kaitseliit tänavuse võidupüha paraadi Põhja-Lätis Cesises.

Eesti poolt pidid paraadil osalema Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevate üksused ja noorteorganisatsioonid kokku ligi 500 inimesega. Läti poolt aga Zemessardze üksused samuti ligi poole tuhande liikmega.

Kuu aega hiljem otsustasid Eesti ja Läti ära jätta suvele kavandatud vabatahtlike riigikaitseorganisatsioonide võidupäeva ühisparaadi.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles, et otsuse tingis vajadus raha kokku hoida. Kaitseliidu paraad aga viiakse läbi Jõgeval.

Lätlaste kutsel on Kuperjanovi pataljoni esindus aastaid osalenud Cesise võidupüha paraadil, viimastel aastatel on seal käinud üksnes liputoimkond.

Eesti ja Läti ühisparaadiga sooviti tähistada Vabadussõja ajal toimunud Võnnu (Cesise) lahingu 90. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles