Varjunime taha peituvad tegelased ostavad eestlaste Facebooki kontosid kokku

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook
Facebook Foto: Reuters/ScanPix

Anonüümsed isikud ostavad Eesti veebifoorumites piiramatus koguses kokku suhtlusportaali Facebook kontosid. Kopsakamat sissetulekut lubatakse neile, kelle konto on vanem kui neli kuud ja milles on sadade või tuhandete sõprade kontaktid.

Inimeste suhtluskontode ost algas tänavu mais küllaltki leebelt. «Ostan sinu Facebooki või Twitteri konto: 500+ sõpra, fännileht 1000+ fänni või Twitter 500+ jälgijat,» lubas üks Rahafoorumi kasutaja, nõustudes iga tehingust huvitatuga vaid privaatvestlust pidama.

Juba mõni kuu hiljem hakkasid sarnased üleskutsed ilmuma Buduaari, CVkeskuse ja Perekooli foorumites, lubades inimestele ühe konto müügist 3-5 euro suurust sissetulekut.

«Ostame igas koguses. Meil ei ole ligipääsu vaja sinu kirjadele/sõpradele, teie tuttavad ei näeks isegi meie tegevust. Facebookile on see aksepteeritav, kuna me ei rikuks nende eeskirju (kirjaviis muutmata – O.K),» rahustas ostja, kinnitades, et tahab vaid oma vastloodud firmale jälgijaid leida.

Sõda korraga tuhandeid libakontosid või neid loovaid programme müüvate inimeste vastu on armutu, sest mängus on reklaamimiljonid.

Ostes huvi ainult kasvab

Oktoobri alguseks kasvasid panused 10 euroni konto eest ja muutus ka retoorika – kontot ei peagi maha müüma, sobib ka lühiajaline rentimine. Huviline peaks saatma vaid oma paroolid ja viie minutiga olevat selge, kas läheb kaubaks või mitte.

Müüjate uudishimule andis lõpuks järele üks kontode hankijatest: «Sinu facebooki kontot on mul vaja ainult selleks et sisse logida ja minna reklaami alla. Ja sa võid ise igapäev sees olla seal peaasi et sa reklaami alla ei lähe ja seadeid ei hakka näppima..(kirjaviis muutmata - O.K.),» avaldas ta, lubades 100 kontot hankida suutva inimese hoobilt oma äriplaani detailidega kurssi viia.

Nii mõnigi foorumi kasutaja on praeguseks rahaks teinud kümneid paroole, kõik Postimehe katsed ostjatega jutule saada jäid aga vastuseta.  

Lõhnab klikipettuse järele

Arvutiturbe veebikülje Arvutikaitse.ee eestvedaja Aare Kirna hinnangul on ilmselt tegu klikipettusega. «Tõenäoliselt on eesmärk kas Facebookilt või kelleltki teiselt raha välja petta. Pluss see, et sel moel on võimalik ligi pääseda väga paljude inimeste kontaktandmetele ja üles ehitada võimas spämminimekiri.»

Teades sadade kontode paroole, on võimalik rakendada arvutiprogrammi, mis nende kontode alt käsu peale like’e jagab. Viimaste eest ollakse internetiturul aga nõus raha maksma.

Veebiturundusega raha teeniva A Veebipartneri tegevjuht Hendrik Aavik pidas plaani halvaks. «Klikipettus pikemas perspektiivis ei tööta - keskkonna omanik saab sellele väga kiiresti jaole.» Sõda korraga tuhandeid libakontosid või neid loovaid programme müüvate inimeste vastu on armutu, sest mängus on reklaamimiljonid. Just sel põhjusel on Facebooki kasutustingimustes otsesõnu keelatud varjunimega kontod või nende müümine.

«See on halvasti läbi mõeldud, lihtsustatud ja loll plaan,» nõustus ka SmartADi tegevdirektor Meelis Vill, kelle sõnul on läbinähtav, et ostjad noolivad eestlaste vanu kontosid turvakontrollist mööda hiilimiseks. «Samas see baas läheb kiiresti «halvaks». Suuremat raha õnnestuks teenida identiteedivargusega, aga selleks peaks olema oluliselt kavalam ja see oleks ka oluliselt kuritegelikum.»

Sõbrad müügiks

Andmekaitse inspektsiooni nõunik Stiina Liivrand ütles Postimehele, et kaebusi kontomüügi osas pole neile laekunud, kuid tegevus pole seadustega kooskõlas, kuna nii müüakse ilma nõusolekuta teiste inimeste isikuandmeid.

«Konto müüja paneb ohtu ka oma sõbrad. Edaspidi mõjutab andmete ja sõnumite liikumist uus omanik, kes võib otsustada teise inimese nimel kedagi laimata ja küber-kiusata. Ka identiteedivargus ei ole välistatud,» ütles Liivrand. «Enda ja sõprade privaatsust ei maksa viie euro eest maha müüa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles