Ilves ja Paet on ÜRO Julgeolekunõukogusse kuulumise osas eriarvamusel

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO julgeolekunõukogu koosolek.
ÜRO julgeolekunõukogu koosolek. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves kritiseeris eelmisel nädalal peetud presidendi kärajatel Eesti pürgimist ÜRO Julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks aastail 2020-2021, pidades seda Eestile ülejõukäivaks kohustuseks, välisminister Urmas Paeti sõnul on aga võimalus maailmaasjades kaasa rääkida otseselt Eesti julgeoleku ja heaolu huvides.

President Toomas Hendrik Ilves kutsus kärajatel poliitikuid üles loobuma illusioonidest ja mitte võtma ette kulukaid žeste, näiteks tõi president ammuse jutuajamise ühe Sloveenia diplomaadiga, kes kirjeldas Sloveenia kogemust ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Ärge kunagi tehke seda - mõned poliitikud seal kodumaal pealinnas taovad vastu rinda, et vaat me oleme siin julgeolekunõukogu liikmed, aga see on minu meelest näide sellest soovist teha asju, mille puhul ma ei tea, kas me oleme võimelised seda tegema,» rääkis Ilves, nimetades selliseid ettevõtmisi klantskulutusteks – palju kasulikku võib jääda tegemata ühe žesti nimel.

Välisminister Urmas Paet vastukaaluks kinnitas, et väikestel riikidel tuleb haarata võimalusest otsuste langetamisel häält teha. «ÜRO ja ka teiste rahvusvaheliste organisatsioonide kohta, üldse rahvusvahelise elu kohta võib kuulda ilmselt ka ise rääkida, väga palju toredaid näiteid, ühte sellist juttu selles osas kindlasti ei maksa üle tähtsustada, et selle pealt teha mingeid tõsisemaid järeldusi, kui vaadata Eesti tegevust ÜROs viimastel aastatel, siis see on muutunud järjest tõsisemaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles