Afgaani tudengid protestisid sõdurite tapja hukkamise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilne meeleavaldus.
Eilne meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Afganistanis toimus eile tudengimeeleavaldus, millega nõuti, et jaanuaris neli Prantsuse sõdurit tapnud afgaani sõdur Abdul Sabor säästetaks surmanuhtlusest, kirjutab AFP.


Umbes 500 tudengid blokeeris põhilise Ida-Afganistanis asuvat Jalalabadi linna ja pealinna Kabuli ühendava maantee ning karjus valitsusvastaseid loosungeid.

«Me nõuame, et president võtaks tagasi dekreedi, mis kiidab heaks Abdul Sabori, nelja Prantsuse sõduri tapmises süüdistatava sõduri, hukkamise,» teatasid meeleavaldajad. Nad nõudsid ka, et kõigi poliitvangide hukkamine lõpetataks, viidates sellega Afganistani vanglates istuvatele Talibani võitlejatele.

Ka põletas see seltskond Iisraeli ja USA lippe protestiks Gaza rünnakute vastu.

Möödunud nädalal lükkas sõjakohus tagasi Sabori apellatsiooni ning alates sellest on Afganistanis taasalustatud surmanuhtluste täideviimist, kahes grupis hukatud on 14 inimest, nende seas ka Talibani mässulisi.

Kohaliku meedia kinnitamata andmete kohaselt peaks Sabor olema kolmandas grupis ning president Hamid Karzai on juba andnud heakskiidu tema surmanuhtluse elluviimisele. Presidendi kantselei on keeldunud teemat kommenteerimast.

Afganistani sõdurite rünnakud NATO vägede vastu on muutunud aina sagedasemaks. Tänavu on nendes surma saanud 61 koalitsioonivõitlejat.

Sabor tappis Prantsuse sõdurid 20. jaanuaril olukorras, kus nood tegid parajasti oma Ida-Afganistanis Kapisa provintsis asuvas baasis tervisejooksu. Ta on esimene afgaan, kelle kohus sellises kuritöös süüdi mõistis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles