Wikileaksi arvatav lekitaja Bradley Manning astub kohtu ette

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA reamees Bradley Manning juunis Fort Meade'i kohtumajast lahkudes.
USA reamees Bradley Manning juunis Fort Meade'i kohtumajast lahkudes. Foto: SCANPIX

USA sõdur Bradley Manning, keda süüdistatakse riigi ajaloo kõige ulatuslikumas saladokumentide lekitamises, üritab pääseda kohtuprotsessist, väites, et talle osaks saanud «julm» kohtlemine uurimise ajal on juba piisav karistus.

Täna algavad Marylandis Fort Meade'i sõjaväebaasis kohtuistungid, mille alusel otsustatakse, kas 24-aastast Manningut ootab protsess või mitte. Istungid kestavad eeldatavasti pühapäevani, edastas AP.

2010. aasta mais vahistatud Manning peab enda sõnul veetma 23 tundi ööpäevas pisikeses, 1,8x2,4-meetrises üksikkongis ja teda on mitu ööd sunnitud magama alasti. ÜRO eriraportöör Juan E. Mendez teatas märtsis, et süüaluse kinnipidamistingimused on julmad, ebainimlikud ja alandavad, kuid ta ei nimetanud säärast kohtlemist piinamiseks, nagu väidavad Manningu toetajad.

USA kaitseministeeriumi sõnul koheldakse Quantico merejalaväebaasis hoitavat Manningut aga nõuetele vastavalt.

USA kaitseministeeriumi sõnul koheldakse Quantico merejalaväebaasis hoitavat Manningut aga nõuetele vastavalt.

Iraagis luureanalüütikuna töötanud Manningut süüdistatakse Wikileaksile sadade tuhandete USA saladokumentide lekitamises. Prokuröride sõnul seadis ta sellega ohtu riigi julgeoleku ja liitlastega koostööd teinud inimeste turvalisuse. Wikileaks avaldas mõne aasta jooksul sadu tuhandeid USA valitsuse diplomaatilisi memosid ning umbes pool miljonit dokumenti Iraagi ja Afganistani sõja kohta.

Manningu vastu on esitatud süüdistused 22 kuriteoepisoodis. Tõsiseim neist on vaenlase abistamine, mida karistatakse eluaegse vangistusega. Ülejäänud 21 süüasjas süüdimõistmisel ähvardab Manningut 162-aastane vabadusekaotus.

Sõjaväekohtunikud võivad Manningu vastu esitatud süüdistused tühistada, kui leiavad, et kohtuprotsessi eelne karistus on olnud iseäranis julm. Sääraseid pretsedente on minevikus aga olnud harva.

Tõenäolisemaks peavad eksperdid varianti, et kohus vähendab süüdimõistmisel Manningu vangistuse aega.

Kohtuprotsess algab eeldatavasti tuleva aasta 4. veebruaril.

Manning on valmis võtma lekke omaks, kui prokurörid on nõus teda ähvardavat karistust vähendama. Kohtunik ega prokurörid pole ettepaneku osas veel otsust langetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles