Iraan eitas salajasi kõnelusi USAga

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani lipp
Iraani lipp Foto: SCANPIX

Iraani välisministeerium eitas meedias ilmunud väiteid, nagu peaks Teheran salajasi kõnelusi Washingtoniga.

«Nii kauaks kui USA jääb oma varasema poliitika juurde, pole mingit vajadust läbirääkimisteks,» märkis Iraani välisministeeriumi esindaja Ramin Mehmanparast uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel kohalikule telekanalile Press TV.

«Kui kõnelusteks seatakse õiglased tingimused, siis me tervitame seda, kuid me pole täheldanud ühtegi põhimõttelist muudatust,» lisas Mehmanparast, lükates sellega ümber USA päevalehes New York Times oktoobris ilmunud väite, et kaks riiki on jõudnud kokkuleppele kahepoolsete tuumakõneluste pidamises.

Väljaanne kirjutas USA presidendi Barack Obama administratsiooni anonüümseks jääda soovinud ametnikele viidates, et kokkulepe saavutati kahe riigi salajaste kontaktide tulemusena. Allikate sõnul olevat Iraan enne kõneluste alustamist ära oodata, kas Obama valitakse teiseks ametiajaks Ühendriikide riigipeaks. Valge Maja on säärast kokkulepet kahe riigi vahel eitanud.

Mehmanparasti sõnul esitab Iraan kõneluste alustamise eeltingimuseks, et USA austaks teiste riikide õigusi. Samas märkis ta, et ameeriklased tahavad endiselt teistele oma vaateid peale sundida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles