Neli USA naissõjaväelast kaebasid kaitseministeeriumi kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu pressikonverents.
Ameerika Kodanikuvabaduste Liidu pressikonverents. Foto: SCANPIX

Neli USA naissõjaväelast kaebasid kaitseministeeriumi eile kohtusse selle eest, et riik ei luba naistel maapinnal toimuvas lahingutegevuses osaleda.

Naisi toetav Ameerika Kodanikuõiguste Liit (ACLU) on praegust poliitikat nimetanud ebaõiglaseks naiste suhtes, kes seavad jätkuvalt oma elusid riigi eest ohtu.

«Alates ajast, kui olin väike tüdruk, olen tahtnud õhujõudude piloodiks saada, olen selle eesmärgi saavutamise teel oma võimekust tõestanud,» ütles Afganistanis Medevaci missioonidel lennanud päästekopteri piloot Mary Jennings Hegar.

Hegari kopter tulistati 2009. aastal alla, kui see oli kolme vigastatud sõduri päästmisoperatsioonil. Naine oli sunnitud lahinguväljal võitlema, saades selles lahingus ka vigastada. Hiljem autasustati Hegarit üles näidatud vapruse eest teenetemärkidega.

«Lahingus oma riigi teenimisel on vähe pistmist soo või mõne muu üldistava kategooriaga, see on üle kõige seotud võitlejahinge, iseloomu, võimekuse, meelekindluse, pühendumuse ja sellega, kuhu poole su süda hoiab,» ütles Hegar.

«Praeguse poliitika näol on tegemist ebaõiglase olukorraga,» lisas ta.

Ühendriikide sõjaväes on naistel maaväe lahinguüksustes teenimine endiselt keelatud, ehkki möödunud kümnendi jooksul on üliriigi sõjaväes teenivad naised sellest hoolimata maapinnal lahingutegevusse sattunud, viimase kümnendi jooksul on neis olukordades surma saanud 140 ameeriklasest naissõjaväelast.

Veebruaris teatas kaitseministeerium järk-järguliste muudatuste sisseviimisest, millega lubatakse naistel teenida enam kui 14 000 neile varem keelatud ametikohal peamiselt maavägedes ja merejalaväes.

Siiski on Ühendriikide sõjaväes naistel keelatud riiki teenida jalaväes, soomus- ja erivägedes.
Kaitseministeeriumi pressiesindaja hinnangul on Pentagoni juht Leon Panetta pühendunud sõjaväes naistele pakutavate võimaluste laiendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles