Lätis kasvab HI-viirusesse nakatunute hulk

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AIDSivastase võitluse logoga õhupallid.
AIDSivastase võitluse logoga õhupallid. Foto: SCANPIX

Lätis on novembrikuise seisuga HI-viirusesse nakatumine sel aastal mullusega võrreldes 16 protsenti kasvanud, ütles Läti nakkushaiguste keskus (LIC) eile BNSile.

LIC-i pressiesindaja Laura Sevtšenko hinnangul oli 1. novembriks registreeritud 1270 uut HI-viirusesse nakatunut, kellest 98 oli haigus välja arenenud aidsiks.

Riia Ülikooli Kliinikumi esindaja Dace Kārkliņa väitel on Lätis hetkeseisuga 5457 HIV-kandjat, kliinikumi andmetel on riigis 3810 HIV-i nakatunut ning 1167 inimest, kellel on haigus välja arenenud aidsiks.

Alates 1991. aastast on Lätis surnud 655 HIV-i nakatunut. 1998. aastast saadik on riigis HIV-i nakatunud naistele sündinud 46 viirust kandvat last.

1. detsember on ülemaailmne AIDS-i vastu võitlemise päev. Riias on inimestel neljapäevast laupäevani võimalik tasuta HIV-testi teha.

LIC-i juht Dzintars Mozgis ütles BNS-ile, et HIV-kandjate hulga suurenemine on tõenäoliselt seotud inimeste aktiivsema kontrollimisega.

«Jah, registreeritud HIV-i juhtumite hulk kasvab, ent seda saab tõenäoliselt selgitada sellega, et oleme pälvinud riskirühma usalduse ning et nad tulevad end sagedamini kontrollima,» osutas Mozgis, lisades, et kõige sagedasemateks nakatujateks on noored inimesed.

«Osa ühiskonnast leiab endiselt, et HIV-i nakatuvad vaid narkomaanid või homoseksuaalid, ent see ei vasta tõele,» toonitas ta.

Tema sõnul on 32 protsenti nakatunutest saanud viiruse sugulisel teel, seejuures on enamasti tegemist heteroseksuaalidega, 28 protsendi nakatus narkootikume veeni süstides. 40 protsenti ei tea, kuidas nakatus või ei soovi seda infot meedikutega jagada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles