Omavalitsused: haridusministri süüdistused on alusetud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate meeleavaldus
Õpetajate meeleavaldus Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti Linnade Liit ja Eesti Maaomavalitsuste Liit ei ole nõus haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo  süüdistustega kohalike omavalitsuste aadressil.

Minister Aaviksoo ütles täna ETV hommikuprogrammis, et kohalike omavalitsused on varasematel aastatel osa õpetajate palgaraha kulutanud ka mujale.

«Kohalikud omavalitsused kasutavad riigieelarvest eraldatud haridustoetuse vahendeid vastavalt seadusele ja riigi poolt kehtestatud reeglitele,» kinnitasid seepeale liidud oma tänases avalduses.

«Märgime, et seni on kohalikele omavalitsustele eraldatud vahendeid mitte kitsalt õpetajate, vaid pedagoogide tööjõukuludeks. Pedagoogideks on määratletud lisaks õpetajatele ka direktorid, õppealajuhatajad ja tugispetsialistid,» rõhutasid omavalitsused. 

Nende kinnitusel näitab ka riigikontrolli audit, et raha on kasutatud vastavalt määratule.

«Mõistetamatuks jääb, miks minister ikka ja jälle selle tõsiasja «unustab» ja oma isiklike arvamuste väljaütlemistel komistab,» teatasid liidud oma avalduses.

Linnadele ja valdadele oli nii 2011. aastal kui ka 2012. aastal riigieelarvest eraldatud haridustoetuseks 201 miljonit eurot. Selles on raha munitsipaal- ja erakoolide õpetajate, tugispetsialistide, direktorite ja õppealajuhatajate töötasuks ja täiendkoolituseks, õppevahendite soetamiseks, koolilõuna kulude katmiseks ning investeeringuteks.

Praegusel on ka 2013. aasta riigieelarve eelnõus kohalike omavalitsuste haridustoetuste summa enne kolmandat lugemist 201 miljonit eurot. «Milliseid muudatusi valitsus selle summa sisemises jaotuses järgmiseks aastaks ette näeb ja kas nähakse ette vahendid õpetajate astmepalga tõusuks, ei ole praegu  kohalikele omavalitsustele ega avalikkusele veel teada, sest vastavad eelnõud puuduvad.» 

Haridustoetuse üldsumma vahendite jaotus selgub pärast 2013. aasta riigieelarve kinnitamist ning omavalitsused loodavad, et astmepalga tõstmiseks ei ohverdata sotsiaalpedagoogide ja logopeedide palka, klassijuhatamise tasu ja juba varasemalt peaaegu olematuks kärbitud remondiraha ning lisandub ka reaalne ressurss astmepalga tõstmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles