Narkojoobes juhtide arv on aastaga kasvanud

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid.
Narkootikumid. Foto: Urmas Luik

Kui mullu tuvastas politsei kümne kuuga 131 narkojoobes sõidukijuhti, siis tänavu on see arv kerkinud sama perioodiga 174ni. Politsei saab narkomaania vastu võitlemiseks juurde 172 000 eurot.

«Narkojoobes juhtimine on kasvav probleem mitte ainult Eestis vaid kogu Euroopas,» ütles PPA korrakaitsepolitseiosakonna juht Tarmo Miilits. «Eesti kontekstis pole registreeritud juhtumite koguarv väga suur, ent paari aastaga on sagenemine olnud tuntav.»

Miilits seletas, et liiklusjärelevalve töö planeerimisel on politsei selle ohumärgi tõttu panustanud rohkem juhtide narkojoobe kontrollimisele ja ametnike koolitamisele, et vahelejäämise riski suurendada.

«Täna on selge kitsaskoht ka narkojoobe tuvastamise võimalikud kohad ja tõendamise keerukus,» märkis ta. Nimelt puudub juhtide alkoholijoobe tõendamisel kasutatava täppisalkomeetri analoog ning narkojoovet saab täna tõenduslikult tuvastada ainult arst.

«Narkojoobes juhtide puhul on kindlasti oluline ka edasine politseitöö selgitamaks, kust aine pärines, et üldist uimastite kättesaadavust vähendada,» lisas Miilits.

27. novembril kinnitas PPA peadirektor Küüt narkosüütegude ohjamise tegevuskava käesoleva aasta lõpuks ja 2013. aasta esimeseks pooleks. Selle tegevuskava eesmärgiks on senisest tõhusamalt tegeleda narkosüütegude ennetamise, tõkestamise ja avastamisega PPA poolt.

Peale teisipäeval kogunenud uimastiennetuse valitsuskomisjoni teatas siseminister Ken-Marti Vaher, et aastate lõikes pole narkosurmade arv vähenenud ning alaealiste uimastitarvitamine on võrreldes 1995. aastaga rohkem kui neljakordistunud.

Minister kinnitas, et tulevaks aastaks on seatud eesmärgiks raskete narkokuritegude uurimise ning narkoüksuste võimekuse tõstmise uuele tasemele ning kriminaalpolitsei saab selleks juurde ka hulga rahalisi vahendeid.

Siseministeeriumi korrakaitse- ja kriminaalpoliitika osakonnast teatati Postimehele, et narkomaania vähendamise osas kriminaalpolitseile püstitatud eesmärkide täitmiseks suurendatakse Põhja prefektuuris, kui kõige intensiivsema narkokuritegevusega territooriumil, kriminaalbüroo koosseisu 6 täiendava narkokuritegude lahendamisega tegeleva ametniku võrra ja tõstetakse ametnike mobiilsust täiendavate sõidukitega.

Samuti suurendatakse kriminaalbüroode narkoüksuste ametnike palka. Narkoüksuste töö tõhustamiseks on eraldatud 172 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles