Soome peastaabi ülem: Eesti ja Soome kaitsevägede ees seisavad sarnased väljakutsed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viitseadmiral Rannikko ja kolonel Hoppe koos 1. Jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Aron Kalmusega Sisu soomukis.
Viitseadmiral Rannikko ja kolonel Hoppe koos 1. Jalaväebrigaadi ülema kolonelleitnant Aron Kalmusega Sisu soomukis. Foto: Kaitseväe peastaap

Eile ja täna Eestis ametlikul visiidil viibinud Soome Kaitseväe Peastaabi ülem viitseadmiral Juha Rannikko kinnitas, et Eesti ja Soome kaitsevägede ees seisavad lähiajal sarnased väljakutsed.

Viitseadmiral Rannikko kohtus eile kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terrase ja peastaabi ülema kolonel Peeter Hoppega ning külastas täna väeosi Paldiskis ja Ämaris.

«Soome ja Eesti kaitseväed seisavad täna silmitsi sarnaste ülesannetega,» ütles viitseadmiral  Rannikko, kes arutas oma Eesti kolleegiga mõlema riigi kaitsevägesid lähiaastail ees ootavaid arenguid. Soome on ellu viimas ulatuslikke ümberkorraldusi, mis toovad kaasa muudatusi nii kaitseväe personali, toetussüsteemi kui allüksuste arvu vallas ning on andnud nõusoleku tutvustada reforme ka Eesti kolleegidele.   

Peastaapide ülemad arutasid mõlema riigi osalust välisoperatsioonidel ja rahvusvahelistes üksustes, samuti andis kolonel Hoppe ülevaate Eesti kaitseväe tegevusest NATO operatsiooni lõppemisel Afganistanis. Nii Eesti kui Soome panustavad lisaks Afganistanile ka Euroopa Liidu operatsiooni Atalanta: Soome mereväe laevadega ja Eesti laevakaitsemeeskonnaga.

Viitseadmiral Rannikko ja kolonel Hoppe käsitlesid  regionaalse kaitsekoostöö arenguid Põhjala ja Balti riikide koostöö raamistikus. Soome juhib järgmisel aastal Põhjala ja Balti riikide kaitsealast koostööd, Eesti on juhtrollis Balti koostöö koordineerimisel. 2015. aastal panustavad Eesti ja Soome Põhjala Lahingugruppi, kuhu on kutsunud ka Läti ja Leedu.

Kolonel Peeter Hoppe sõnul hõlmab praegune Eesti ja Soome vaheline kaitsekoostöö kõiki tasandeid alates ministrite vahel sõlmitud koostööleppest allüksuste ühise väljaõppe ja lahingutehnika hooldamiseni.

Täna külastas Soome peastaabi ülem 1. Jalaväebrigaadi Paldiskis, kus sai ülevaate Eesti kogemusest Soome päritolu Sisu-soomukite kasutamisel Afganistanis ning soomukite hooldusest ja remondist. Samuti kavandavad 1. Jalaväebrigaadi ja Pori brigaadi juhtkonnad tihedamat väljaõppealast koostööd.

Pärastlõunal külastasid peastaapide ülemad Ämari lennubaasi. Eesti ja Soome viimaste aastate väljapaistvamaks koostööprojektiks on 2009. aasta juunis sõlmitud leping kokku 14 õhuseireradari ühiseks hankimiseks firmalt Thales-Raytheon, millest kaks tulevad Eesti õhuväe kasutusse. NATO õhuväeõppusel Baltic Regional Training Event osalesid oktoobris ka Soome hävitajad Hornet.

Eestit ja Soomet seob tihe koostöö alates kaitseväe taasloomisest. Soomes on saanud sõjalise kõrghariduse ning lõpetanud staabikolledzi paljud ohvitserid, Eestil on tihe koostöö Soomega logistika ja relvastuse vallas. Mereväe ja õhuväe taasloomisest alates on väeliikide arengut toetanud Soome kolleegid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles