Paavst lohutas lihavõttemissal itaallasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedictus XVI lihavõttemissat pidamas.
Benedictus XVI lihavõttemissat pidamas. Foto: AFP / Scanpix

Katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI lausus täna lohutussõnu leinavatele itaallastele, kes kaotasid endis seast peaaegu 300 inimest nädala alguses maa keskosa raputanud tugevas maavärinas.


Püha Peetri väljakul Vatikanis kümnete tuhandete silmapaaride ees kõnelenud usujuht meenutas oma lihavõttepöördumises kõiki loodusstiihiast rusutuid ning soovis neile lootusrikkamat tulevikku, vahendas AFP.

«Häid lihavõtteid teile, itaalia mehed ja naised, eriti need, kes kannatasid maavärina tagajärjel,» teatas ta pilvise taeva all seisjatele. «Inspireerigu teid ülestõusnud Kristus... kõiges vajalikus tarkuses ja vapruses, et minna edasi ühiselt ehitades lootusele avatud tulevikku.»

Traditsiooniliselt tähtsa pühapäeva puhul hommikumissa pidanud kirikupea, kes juhib rohkem kui miljardi katoliiklase mõtteid, kutsus seejärel peetud sõnavõtus «linnale ja maailmale» (urbi et orbi) üles saavutama rahu ja leppimist Lähis-Idas ja Aafrikas.

«Leppimine... on eelduseks üleüldisele julgeolekule ja rahumeelsele kaasolemisele ning seda saab saavutada vaid uuendatud, järjekindlate ja ausate pingutustega lahendada Iisraeli-Palestiina konflikt,» sõnas paavst.

Benedictus XVI lubas, et selle sõnumi viib ta mais toimuva visiidiga Pühale Maale isiklikult kohale. 82-aastaseks algaval nädalal saav paavst külastab siis esmalt Jordaania pealinna Ammani, seejärel juba Jeruusalemma ja Naatsaretti ning lõpuks palestiinlaste käes olevat Petlemma.
Pühal Maal pole paavst käinud kordagi pärast praeguseks meie seast lahkunud Johannes Paulus II visiiti aastatuhande algul, mille käigus viimane palus Jeruusalemma läänemüüri juures andestust kristlaste läbi sajandite juutide vastu toime pandud kuritegude pärast, vahendas Reuters.
Katoliku kiriku pea pidas meeles ka Musta mandrit, mida ta külastas alles eelmisel kuul. «Aafrika kannatab ebavõrdselt palju julmade ja lõppematute, sageli unustatud konfliktide käes, mis põhjustavad palju verevalamist ja hävingut mitmes tema riigis,» nentis ta.

Paavst saatis täna maailmale ka oma tervitused kümnetes erinevates keeltes. Laupäeva õhtul juhtis ta lihavõttejumalateenistuse, milleks saabus Püha Peetri basiilikasse viis tuhat inimest. Kuues keeles läbi viidud tseremoonial rõhutas kirikupea, et armastuse jõud on vihkamise omast tugevam.

Reedel valvas aga paavst ristikäigu protsessiooni Rooma kolosseumis. Ka selle tseremoonia tegi süngemaks nädala alguse maavärin Abruzzo maakonnas. Itaalia viimaste aastate rängima looduskatastroofi ohvreid sängitati mulda samal päeval, mis oli ametlikult kuulutatud ka leinapäevaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles