Iisrael ja USA mõistsid Palestiinale ÜRO vaatlejastaatuse andmise hukka

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik ÜROs Susan Rice eile New Yorgis toimunud peaassamblee istungil selgitamas, miks USA ei toeta Palestiinale vaatlejastaatuse andmist.
USA suursaadik ÜROs Susan Rice eile New Yorgis toimunud peaassamblee istungil selgitamas, miks USA ei toeta Palestiinale vaatlejastaatuse andmist. Foto: SCANPIX

USA ja Iisrael halvustasid eile Palestiina kõrgendatud ÜRO-staatust, kuna tegelikkuses ei muutvat see midagi ning viib veel kaugemale võimaluse sõlmida juudiriigiga rahu.

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu büroo sõnul oli Palestiina presidendi Mahmoud Abbasi eilne kõne New Yorgis enne ÜRO peaassamblee hääletust laimav ja mürgine.

«Maailm jälgis halvustavat ja mürgist kõnet, mis oli täis Iisraeli sõjaväe ja kodanike vastast propagandat,» seisis avalduses.


USA suursaadik ÜROs Susan Rice sõnas aga, et palestiinlaste rõõm jääb üürikeseks.

«Tänased suured teadaanded tuhmuvad varsti ja palestiinlased ärkavad hommepäev üles vähemuutunud eluga, kus kõigele lisaks on taandunud väljavaated kestvaks rahuks,»ütles Rice.

«See otsus ei tõenda, et Palestiina on riik,» lisas Rice ja sõnas, et keegi ei tohiks ekslikult arvata, nagu sätestaks eilne hääletus Palestiina kõlblikkuse ÜRO liikmestaatuseks.

Rice’i sõnul saab vaid pooltevahelise otsese läbirääkimise teel saavutada rahu, mida palestiinlased ja iisraellased mõlemad väärivad.

USA ja Iisrael olid üheksa riigi seas, kes eilsel hääletusel ei toetanud Palestiinale vaatleja-staatuse andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles