Lumevangide lood: Viljandimaal eraldavad hanged talusid muust maailmast

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus.
Lumekoristus. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Lumetuisk on sundinud inimesi töölt koju jääma, tühistama arsti vastuvõtud ja haarama labidad. Päris kummaline on olukord Viljandimaal Viiratsi vallas, kus inimesed ei pääse kodudest liikuma ja püüavad äralõigatusele vaatamata meeleolu lumekoristusega üleval hoida.

Viljandist idas paiknevas Viiratsi vallas elava kooliõpilase Marina sõnul on tal täna esimene päev, kui kooli minemata jäi. Ta pole ainus, sest ka tööle ei õnnestunud külaelanikel pääseda. Eile õnnestus lumest veel läbi sumbata, aga täna hommikul ärgates leidsid üksteisest mõnesaja meetri kaugusel asuvates taludes elavad inimesed end isoleerituna.

«Kui juhtuks nii, et on vaja kiirabi kutsuda, siis ei pääse kuskile,» kirjeldas olukorda Marina, kelle sõnul helistas ta eile vallavalitsusse, kust öeldi, et lumekoristusega tegeletakse. Ometi pole sealsetel elanikel õnnestunud sahamehi kahe päeva jooksul silmata.  

Täna helistades vallavalitsuse telefonid enam ei vastanud, mis paneb küsima, kas ametnikud mitte ise lumevangis ei ole. «Ega midagi muud ei ole, ise peab tegutsema,» kirjeldas Marina, kuidas nii vanad kui noored õues lund viskavad ja üritavad vaikselt peale tulevat tuska eemale tõrjuda.

Praegu on mees soojas kodus ja tunneb headmeelt, et niigi hästi läks, sest sai meedia vahenduse teada, et Tallinna «väravas» oleks tal niikuinii veokite taga oodata tulnud.

Ei pääsenud isegi maanteele

Põlvamaal Kanepi kandis elav Teet ütles Postimehele, et pidas plaani kella 11ks pealinna jõuda. Kell seitse sõitu alustanud mees kuigi kaugele aga ei jõudnud, sest juba kohalikul teel tuli neljarattaveolisel sõidukil kahel korral lumele alla vanduda.

«Teisel korral jäin suurest teest natuke maad, 20 meetrit eemal auto põhja peale kinni,» kirjeldas Teet. Pilt mis autost välja astudes avanes, polnud meeldiv. Teed katsid vööni kivikõvaks tuisanud hanged.

«Tavaliselt on esimene lumi pehme ja pole probleemi ka suurematest tuisuvaaludest läbi sõita. Nüüd aga oli täitsa ootamatus kohas hanged, kus lumi oli täitsa tihkeks tuisanud ja seal pole enam midagi teha. Valla mehed ütlesid, et hetkel hullumaja, sest äralükatud kohad on paari tunni pärast taas kinni tuisanud,» ütles Teet.

«Kahe juhtumi peale sain poolteist tundi trenni teha ja tulin läbi häda koju tagasi, oligi kõik.» Praegu on mees soojas kodus ja tunneb headmeelt, et niigi hästi läks, sest sai meedia vahenduse teada, et Tallinna «väravas» oleks tal niikuinii veokite taga oodata tulnud.

Hammas jäi välja tõmbamata

Kui tavapäraselt Sauelt Tallinnasse kooliteed alustanud 18-aastane Helle täna kella 8 paiku hommikul bussile astus, polnud veel halba aimata. Olukord kiskus aga juba õige pea kiiva, kui selgus, et tavapärase pooltunni asemel kisub sõit pooleteise tunni pikkuseks. Bussi pidurdas seisev liiklus ja halvad lumeolud.

Nii jäi Helle hiljaks hambaarstile, kus oli plaanis hamba väljatõmbamine. Ka õigeks ajaks kooli jõudmisest ei tulnud täna miskit välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles