Teinonen ei vaidlusta enda teenetemärgita jätmist kohtus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamaa Rist..
Maarjamaa Rist.. Foto: Peeter Langovits.

Kuigi natsismilembusega seostatud soomlane Risto Teinonen on veendunud, et president rikkus temalt teenetemärki võttes seadust, loobus ta plaanist kohtusse pöörduda.


Teinonen märkis, et temalt teenetemärki võtte kohaldas president seadust tagasiulatuvalt. «Kaalusin võimalust vaidlustada presidendi otsus kohtus. Elu on aga kiire ja täis tähtsamaid asju kui seda on presidendilt õiguspärase käitumise nõudmine,» ütles Teinonen BNSile.

Ta kutsus üles praegusel rahva jaoks raskel ajal keskenduma olulisematele küsimustele kui seda on teenetemärkide annetamised või võtmised.

President Toomas Hendrik Ilves otsustas Risto Teinonenilt Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi ära võtta, sest ta kandis seda 2007. aastal koos Eestit okupeerinud riigi ehk natsisümboolikaga.

Teinonen ütles seepeale, et 2008. aastal kehtima hakanud seaduse järgi ei ole võimalik tagasiulatuvalt varem annetatud aurahasid inimestelt tagasi võtta. Teinonen märkis ka, et tal ei ole võimalik teenetemärki Eesti riigile tagastada, sest ta kinkis selle edasi oma emale.

2001. aastal andis president Lennart Meri toonasele Soome skaudijuhile Risto Teinonenile Eestile osutatud teenete eest Maarjamaa Risti V klassi teenetemärgi.

2002. aastal andis Mart Laari juhitud valitsus Teinonenile Eesti kodakondsuse eriliste teenete eest.

Kaitsepolitsei on Teinoneni kahtlustanud Eesti-vastase ühenduse loomises, kuid riigiprokuratuur lõpetas tema suhtes kriminaaluurimise kuriteokoosseisu puudumise tõttu tema tegevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles