Alkoholiaktsiis hakkab tõusma viis protsenti aastas

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigikogu võttis tänasel lisaistungil 66 häälega vastu seaduse, mille kohaselt tõuseb alkoholiaktsiis aastatel 2013-2016 viis protsenti aastas.

Valitsus on põhjendanud aktsiisimäärade tõstmist sooviga suurendada riigieelarve tulusid, mis hinnanguliselt kasvavad aktsiisitõusu järel tuleval aastal seitse, 2014. aastal 22, 2015. aastal 40 ja 2016. aastal 60 miljonit eurot. Aktsiisimäärasid tõstetakse valitsuse kinnitusel üldise hinnatõusuga samalaadses tempos.

Rahandusministeeriumi andmetel tähendab see, et näiteks liiter õlut hakkab praeguse 1,8 euro asemel maksma järgmisel aastal 1,82 ja 2016. aastal 1,87 eurot. 0,7 liitri veini hind tõuseb seitsmelt eurolt 7,04 eurole järgmisel ja 7,14 eurole 2016. aastal ning liitri viina hind kasvab 12 eurolt vastavalt 12,36 euroni järgmiseks ja 13,54 euroni 2016. aastaks.

Rahanduskomisjon kohtus eelnõu menetluse käigus Tallinna tervishoiu kõrgkooli õppejõu Andrus Lipandiga, kelle hinnangul on alkohol Eestis liiga kättesaadav ning aktsiisitõusud on olnud ja on ebapiisavad. Tema sõnul võiks lahjade alkohoolsete jookide aktsiis tõusta kangete alkohoolsete jookidega samale tasemele, mis juhiks tähelepanu ka noorte seas populaarsete lahjade alkohoolsete jookide kahjulikule mõjule.

Aktsiisimäärade tõstmist toetas ka sotsiaalkomisjon, kes nõustus muudatuste kohta arvamust andes, et mida kõrgem on alkoholiaktsiis, seda raskemini on alkohol kättesaadav. Määrade edasisel kavandamisel soovitas komisjon lähtuda valmiva alkoholikontseptsiooni seisukohtadest ja ettepanekutest.

Rahanduskomisjon ei pidanud õigeks seadusemuudatusega kavandatud aktsiisimäärasid viimasel hetkel veelgi tõsta, viidates nii alkoholitootjate ja -maaletoojate tehtud ettevalmistustele kui sellele, et kevadel arutelu jätkub. Siis soovitakse avada arutelu lahja ja kange alkoholi aktsiisimäärade võimalikuks ühtlustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles