Laaneots kuulub NATO reformi hindavasse nõuandjate gruppi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe endine juhataja, kindral Ants Laaneots.
Kaitseväe endine juhataja, kindral Ants Laaneots. Foto: Liis Treimann

Endine kaitseväe juhataja Ants Laaneots kuulub neljaliikmelisse nõuandjate gruppi, kelle ülesandeks on hinnata NATO sõjalise struktuuri reformi kohta tehtud ettepanekuid.

Laaneots, kes praegu töötab peaminister Andrus Ansipi nõunikuna riigikaitselistes ja julgeolekuküsimustes, ütles reedel BNSile, et alliansis on praegu käimas nii tsiviil- kui ka sõjalise juhtimisstruktuuri reform ning tema kuulub sõltumatute nõuandjate gruppi, kelle ülesandeks on hinnata ettepanekuid, mis tehakse NATO sõjalist staapi ja sõjalist juhtimisstruktuuri reformimiseks.

Laaneotsa sõnul on grupp neljaliikmeline ning lisaks talle kuuluvad sinna ka üks Ameerika Ühendriikide kindral, üks Itaalia kindral ning endine Hollandi kaitseväe juhataja.

«Me hindame ettepanekuid kõrvaltvaatajatena, sõltumatutena,» ütles Laaneots BNSile. Ta märkis, et töö on projektipõhine ning kestab seni, kuniks «uus struktuur on kinnitamisküps».

Kindral Ants Laaneots on lõpetanud kaardiväe kõrgema tankivägede kooli Harkovis ja Malinovski-nimelise tankiväeakadeemia Moskvas, õppinud NATO kaitsekolledžis Roomas ning Soome kõrgematel riigikaitsekursustel. Laaneots on teeninud Nõukogude armees, jõudnud polkovniku auastmeni ning tegutsenud Etioopias jalaväediviisi ning armeekorpuse ülema sõjalise nõunikuna.

Taasiseseisvunud Eestis määras valitsus Ants Laaneotsa 1991. aasta sügisel looma kaitsejõudude peastaapi ning aastatel 1991-1994 oli Laaneots selle ülem. Aastatel 1994-1996 töötas ta AS-i ESS Lõuna direktorina. 1997. aastal teenis Laaneots kaitseväe peainspektori ametikohal ning aastatel 1997-1999 oli ta taas kaitsejõudude peastaabi ülem.

Enne kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülemaks määramist aastal 2001 teenis kindral Ants Laaneots Balti kaitseuuringute keskuse ülemana. 2002. aastal nimetati ta kaitseatašeeks Venemaal ja Ukrainas. Alates 2006. aasta detsembrist kuni 2011. aasta detsembrini teenis Laaneots Eesti kaitseväe juhatajana.

Möödunud aasta lõpus asus ta tööle peaministri nõunikuna riigikaitselistes ja julgeolekuküsimustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles