USA mõistis hukka Iisraeli plaani asundustes ehitustegevust jätkata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Jeruusalemma vanalinnale
Vaade Jeruusalemma vanalinnale Foto: SCANPIX

Ühendriigid mõistavad Iisraeli otsuse Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekalda asundustesse täiendavad 3000 kodu ehitada hukka kui Iisraeli-Palestiina konflikti «lahendusele vastutöötava sammu», teatas Valge Maja reedel.

«Me kordame oma kauaaegset vastuseisu Iisraeli okupeeritud aladel juudiasunduste rajamisele ning Ida-Jeruusalemma olemasolevatesse asundustesse uute kodude ehitamisele, meie hinnangul on tegemist takistava sammuga, sest see üksnes raskendab kahe riigi lahenduse saavutamiseks peetavaid kahepoolseid otsekõnelusi,» teatas Rahvusliku Julgeoleku Nõukogu (NSC) pressiesindaja Tommy Vietor

«Meie eesmärgiks on endiselt otsekõneluste teel edasi liikuda, mistõttu ärgitame kõiki osapooli astuma selle väljavaate teostamist toetavaid samme,» lisas Vietor.

Iisrael avalikustas täiendava ehitustegevuse kava vastusena neljapäeval ÜRO Peaassambleel toimunud hääletuse tulemusele, millega tunnustati Palestiinat maailmaorganisatsiooni mitteliikmest vaatlejariigina 1967. aasta sõjale eelnenud piirides.

Kava kohaselt hõlmab ehitustegevus vaidlusalust läänekalda E1 nime all tuntud koridori, mis asub okupeeritud Ida-Jeruusalemma idapoolsema serva ning Ma'aleh Adumimi asunduse vahel.

Palestiina Vabastusorganisatsioon (PLO) mõistis otsuse hukka, nimetades seda Iisraeli agressiooniks teise riigi vastu.

Palestiinlased vastustavad ägedalt juudiriigi kava E1 koridori uusi kodusid ehitama hakata. See koridor lõikab läänekalda kaheks, mis muudab elujõulise Palestiina riigi loomise problemaatiliseks. Lisaks soovivad palestiinlased Ida-Jeruusalemma oma riigi pealinnaks ning seisavad vastu ka linnast viie kilomeetriti kaugusel asuva Ma'aleh Adumimi asunduse laiendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles