Talibani suitsiidirünnakus Jalalabadi lennuväljale hukkus 14 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talibani sissid alustasid täna ulatuslikku rünnakut NATO baasile Jalalabadi lennuväljal Afganistanis, tappes viis inimest ja haavates mitut võõrsõdurit, lisaks hukkus üheksa ründajat, teatasid ametnikud.

Osa mässulistest lasi end Jalalabadi lennuvälja värava juures kahes autos õhku ning teised lasti maha, kui nad baasi tungida üritasid, teatas politsei.

NATO helikopterid tulistasid mässulisi, kes pärast autode plahvatamist raketiheitjate, miinipildujate ja käsirelvadega kompleksi ründasid.

Talibani teatel olid sissid tunginud Jalalabadi lennuväljahoonesse, kuid NATO Rahvusvahelised Julgeolekutagamisjõud (ISAF) lükkasid selle väite ümber.

Pressiesindaja ütles AFP-le, et talibid ründasid õhuväebaasi, kuid ühelgi neist ei õnnestunud sisse tungida. Samuti kinnitas ta, et helikopter oli osalenud sisside tagasitõrjumises.

«Mitu ISAF-i sõdurit sai vigastada,» lisas ta ja märkis, et ISAF-il ei ole kombeks kannatanute arvu avaldada.

Kompleksil on mitmekihiline turvateenistus ning NATO baas asub üpris kaugel esimesest sissepääsust, mis Afganistani ametnike sõnul rünnaku alla sattus.

Politsei pressiesindaja Hazrat Hussain Mashriqiwal ütles AFP-le, et rünnakus hukkus kolm ja sai vigastada 14 afgaanist turvatöötajat, lisaks hukkus kaks tsiviilelanikku.

Üks Afganistani julgeolekuametnik ütles varem AFP-le, et oli näinud viit Afganistani sõjaväemundris surnukeha, kuid polnud selge, kas tegu oli sõdurite või talibitega.

Taliban teatas oma kodulehel, et kõigepealt õhkis suitsiiditerrorist autopommi, «tekitades suuri kaotusi ja purustades kõik barjäärid», seejärel sisenesid teised võitlejad baasi ja asusid võõrvägedega võitlema.

«Kõigepealt oli autopommiplahvatus sissepääsu juures, seejärel sisside relvarünnak,» ütles Afganistani kõrge julgeolekuametnik. «Nad ei jõudnud NATO vägedeni ja nad tapeti esimese ja teise värava vahelisel alal.»

Lennuvälja on tänavu juba kahel korral rünnatud. Veebruari lõpus hukkusid suitsiidirünnakus kuus tsiviilelanikku, Afganistani sõdur ja kaks kohalikku turvatöötajat. Aprillis rünnati lennuvälja Talibani kevadise pealetungi osana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles