Küüditamises süüdistatav suri enne kohtuistungit

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Hiiumaalt küüditatud inimesed ning küüditamises süüdistatav Arnold Meri, kelle süüasja arutati  mullu mais Kärdla kultuurimajas toimunud istungil.
Pildil on Hiiumaalt küüditatud inimesed ning küüditamises süüdistatav Arnold Meri, kelle süüasja arutati mullu mais Kärdla kultuurimajas toimunud istungil. Foto: Raigo Pajula

Homme pidi Kärdlas toimuma järjekordne küüditamisprotsess, mis süüdistatava Vello Paltmanni surma tõttu ära jääb.

Pärnu maakohus pidi homme hakkama arutama Vello Paltmanni süüdistust genotsiidis ja tsiviilelanikuvastases ründes, kuid täna teatas Paltmanni kaitsja kohtule, et süüdistatav suri laupäeval, teatas Pärnu maakohus. Sellest lähtuvalt ei toimu homme Kärdla kohtumajas tema kriminaalasja arutamist.

Lääne ringkonnaprokuratuuri koostatud süüdistusakti kohaselt osales endise ENSV Siseministeeriumi Hiiumaa osakonna vanemoperatiivvolinik Vello Paltmann nelja perekonna väljasaatmises Emmaste ja Käina valdadest eluaegsele sundasumisele.

Paltmanni juhitud operatiivgrupp võttis 1949. aasta 25. märtsil 11 isikut nende elukohtadest kinni ning konvoeeris nad relvastatud valve all väljasaatmiseks määratud Lehtma sadamasse.

Seal paigutati nad koos teiste Hiiumaalt väljasaadetavatega laevale Sõmeri ja viidi 26. märtsil Paldiskisse, kust nad transporditi selleks spetsiaalselt kohandatud rongivagunitega eluaegsele ümberasumisele NSV Liidu Novosibirski oblasti Tatarski rajooni.

Paltmanni küüditatud isikutest kolm surid väljasaatmiskohas, teised vabastati sundasumiselt 1956. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles