USA survestab Iisraeli asundustegevust mitte laiendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänekalda asundus Jeruusalemmas.
Läänekalda asundus Jeruusalemmas. Foto: SCANPIX

Ühendriigid ärgitasid esmaspäeval oma lähedast liitlast Iisraeli muutma otsust, millega viimane otsustas rajada Ida-Jeruusalemma ja okupeeritud läänekalda asundustesse 3000 uut kodu.

«Kutsume Iisraeli üles oma ühepoolset otsust muutma, sest niisugune tegevus töötab vastu Iisraeli ja Palestiina vaheliste otsekõneluste jätkamisele, soovime, et Iisrael käituks vaoshoitumalt,» ütles Valge Maja pressiesindaja Jay Carney esmaspäeval.

Carney sõnavõtt langeb ajale, mil juudiriik on langenud oma reaktsiooni tõttu Palestiina staatuse tõstmisele ÜROs tugeva diplomaatilise surve alla. Palestiina ühepoolne samm ärritas Iisraeli, kes teatas päev pärast ÜROs toimunud hääletust, et kavatseb Ida-Jeruusalemma ja läänekalda juudiasundustesse täiendavad 3000 kodu ehitada.

Juudiriigi otsust uute kodude rajamise kohta Jeruusalemma idaosa piirkonnas E1 kritiseerisid nii Washington, Euroopa Liit (EL) kui ka ÜRO. Maailmaorganisatsiooni peasekretär Ban Ki-moon nimetas otsust «peaaegu saatuslikuks» löögiks igasugustele väljavaadetele sõlmida rahu palestiinlastega.

Palestiinlased on kategooriliselt E1 projekti vastu, sest see lõikab okupeeritud Läänekalda sisuliselt kaheks ning muudab elujõulise Palestiina riigi loomise veel problemaatilisemaks.

Prantsusmaa, Suurbritannia, Taani, Rootsi ja Hispaania kutsusid esmaspäeval välja Iisraeli suursaadikud, et arutada juudiriigi kava uute asunduste rajamiseks Ida-Jeruusalemma ja Jordani jõe läänekaldale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles