Obama hoiatas Assadi oma rahva kallal keemiarelva kasutamise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama hoiatas eile Süüria presidenti Bashar al-Assadi, et kui viimane peaks tegema traagilise vea ja kasutama oma rahva vastu keemiarelva, ootavad teda ees tõsised tagajärjed.

«Tahan täna Assadile ja tema alluvatele selgeks teha, et maailm jälgib nende tegevust. Keemiarelvade kasutamine on nüüd ja tulevikus täiesti vastuvõetamatu,» ütles Obama.
Presidendi sõnul ootab maailm Assadilt, et ta ei kasutaks 20. sajandi halvimaid relvi 21. sajandil.

Jordaania välisminister Nasser Judeh ütles Washingtonis, et keemiarelvade kasutamine Süürias muudaks olukorda täielikult. «Režiim on teadlik, et rahvusvaheline kogukond ei aktsepteeri keemiarelvade kasutamist ükskõik missuguse stsenaariumi korral,» ütles Judeh.

Uudistekanal CNN vahendas varem esmaspäeval teadaannet, et Assadi režiim kaalub ülestõusuvõitlejate vastu piiratud keemiarünnaku korraldamiseks suurtükilaengutesse sariini paigutamist. Ühendriikide ametnikud kinnitasid telekanalile oma veendumust, mille kohaselt ei ole Assad piiratud keemiarünnaku korraldamiseks lõplikku otsust langetanud.

Washington teatas eile, et Assadile ustava sõjaväe juhtkond kaalub ülestõusnute kallal keemiarelva kasutamist.

Ühendriikide meediaallikad vahendasid esmaspäeval informatsiooni, et riik on täheldanud Süüria sõjaväe tegevust keemiarelvade ümberpaigutamisel.

Välisminister Hillary Clinton kordas esmaspäeval Prahas president Barack Obama kinnitust, et keemiarelva kasutamine Süürias oleks Ühendriikide jaoks «punane joon», mis kutsuks esile vastutegevuse.

«Oleme teinud oma seisukohad väga selgeks: see on USA jaoks punane joon,» ütles Clinton ajakirjanikele. «Ma ei lasku üksikasjadesse, mida me teeksime, kui omaksime usaldusväärseid tõendeid, et Assadi režiim on otsustanud kasutada oma rahva vastu keemiarelva. Piisab, kui öelda, et kui see peaks juhtuma, kavandame kindlasti samme.»

«Oleme mures, et üha enam nurkasurutud režiim võib kaaluda oma rahva vastu keemiarelva kasutamist,» lisas Valge Maja pressiesindaja Jay Carney.

Süüria lükkas süüdistused kategooriliselt ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles