Iisraeli asunduste plaan vallandab Euroopa «diplomaatilise tsunami»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänekalda juudiasundus.
Läänekalda juudiasundus. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut, kes sel nädalal Saksamaad külastab, ähvardab Euroopa «diplomaatiline tsunami» seoses tema vastuolulise plaaniga ehitada juudiasundustesse juurde veel 3000 kodu.

Esmaspäeval kutsus vähemalt viis Euroopa riiki oma suursaadikud Iisraelist tagasi, et protestida asunduste laiendamise vastu Ida-Jeruusalemma lähedal.

Juudiriik teatas plaanist pärast seda, kui Palestiina oli saanud ÜRO mitteliikmest vaatlejariigiks. Ehituse kava kritiseeris isegi Iisraeli kõige lähedasem liitlane USA.

Diplomaatiline tüli on Netanyahu homme algaval visiidil ilmselt olulisel kohal. Saksamaa oma suursaadikut tagasi ei kutsunud, kuid keelitas samuti juudiriiki ümber mõtlema.

Iisraelis olid kommentaatorid Euroopa pahameele pärast mures.

«Jutt ei ole mingitest Kolmanda Maailma riikidest, vaid Iisraeli jaoks kõige tähtsamast moraalsest ja diplomaatilisest vööndist,» kirjutas Shalom Yerushalmi teisipäeval ajalehes Maariv.

Üks kõrge Iisraeli diplomaat ütles ajalehele Yedioth Ahronoth, et Euroopa ei mõista enam nalja ja nende reaktsioon on «diplomaatiline tsunami». Samuti usub Iisraeli diplomaatiline korpus, et USA toetab Euroopa reageeringut.

Kommentaator Shimon Shifferi sõnul ütles üks Euroopa poliitik talle, et Euroopa riigid kavatsevad Iisraelile reaalseid sanktsioone kehtestada.

Samas on mitmed Netanyahu toetajad tema karmi käe poliitikat kiitnud.

Tema toetajad väidavad, et Iisraeli vasakpoolsed julgustavad Euroopat sanktsioone kehtestama, ning on jõuliselt mõistnud hukka opositsiooni, seal hulgas endise peaministri Tzipi Livni, kes 22. jaanuaril valimistel uue partei juhina Netanyahuga võistleb.

«Rahvusvahelise kriitika provotseerisid Iisraeli vasakpoolsed,» ütles keskkonnaminister ja Netanyahu usaldusalune Gilan Erdan teisipäeval Iisraeli riigiraadiole.

Livni väitis omakorda, et valitsuse provokatsioonikampaania eesmärk on näidata valitsuse kriitikuid vaenlase huvide edendaja ja kollaborantidena.

Netanyahu valitsus on juba selgelt öelnud, et ei kavatse taganeda 3000 uue kodu ehitamise plaanist, mis on tema toetajate seas tunnustust leidnud.

«Selleks, et sind tõsiselt võetaks, peab selgroogu näitama, vajaduse korral enda eest seisma ja tõelist jõudu näitama,» kirjutas valitsusmeelne päevaleht Israel Hayom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles