Kuressaare üks vanemaid hooneid lammutati omavoliliselt

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinsuskaitse teatel lammutati hoone omavoliliselt. Fragment muinsuskaitseameti kodulehest.
Muinsuskaitse teatel lammutati hoone omavoliliselt. Fragment muinsuskaitseameti kodulehest. Foto: www.muinas.ee

Omanik otsustas omavoliliselt lammutada aastaid vaidlusobjektiks olnud hoone Kuressaares, mille puhul muinsuskaitse on nõudnud renoveerimist. See oli arvatavasti vanim allesolev hoone Kuressaares, millest vanem on vaid linnus ise.

Pikk tn 44 asuvast hoonest, mille otsaviilus oli dateering 16. sajandist, on tänaseks järel vaid esimese korruse seinad, kirjutas Oma Saar.

«Ma ei taha sel teemal rääkida,» ütles Oma Saarele kinnistu omanik Meelis Aaslaid, kui kuulis, mis küsimusega tema poole pöördutakse ning info peale, et muinsuskaitse kavatseb lammutustöö kohta ettekirjutuse teha, ei kostnud Aaslaid midagi.

«Need on omal algatusel alustatud lammutustööd,» ütles muinsuskaitseameti Saaremaa peainspektor Tõnu Sepp, kelle kinnitusel on tal kavas selle nädala jooksul teha hoone omanikule ka ettekirjutus toimepandud teo kohta.

Juhtunu juures on huvitav tõsiasi see, et aastaid kestnud vaidlus, kus omanik on soovinud maja lammutada ja muinsuskaitse on sellele risti vastu seisnud, oli justkui lõpusirgel - nimelt tellis omanik hoonele muinsuskaitse eritingimuste koostamise, kuid jõudmata nende valmimist ära oodata, alustas lammutustöid, mida Tõnu Sepp nimetab ebaseaduslikeks.

Linnavalitsuse ehitusjärelevalve insener Aivo Kesküla tõdes, et nemad lammutustöödeks luba väljastanud ei ole, kuid lisas samas, et hoone lammutati, kuna selle müürid olid varisemisohtlikud ning seda on toonitatud ka varem koostatud ekspertarvamuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles