President: Michal peab justiitsministri kohalt lahkuma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves
President Toomas Hendrik Ilves Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilvese hinnangul peab justiitsminister Kristen Michal tagasi astuma.

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles Postimehele, et president Ilves on peaminister Andrus Ansipile vahetult ja ühemõtteliselt mitmel korral teada andnud, et riigipea arvates peaks justiitsminister Kristen Michal tagasi astuma.

Alles eelmisel nädalavahetusel avaldatud intervjuus maakonnalehtedele ütles Ilves, et küsimus pole selles, kas astuda tagasi või mitte, vaid pigem selles, kas inimene on võimeline selles olukorras tegema oma tööd. «Minu meelest justiitsministri puhul on see küsimus õhus. Kui on ettevalmistamisel eelnõu, mis puudutab prokuratuuri ja õiguskaitseorganite pädevust, siis tekkib inimestel kohe mure, kas see on seotud selle ministri tegevusega. See on juba kriitilisel piiril. Siin peab valitsus otsustama, kas ministri töö on halvatud või mitte,» lausus president.

Tänavu septembris märkis ta riigikogu ees peetud kõnes, et justiitsministri jätkamise otsus on ministri enda, tema valitsuskaaslaste ja erakonna teha. Ta avaldas lootust, et nad kõik annavad endale seejuures aru, et seda valikut tehes kujundatakse Eesti poliitilist kultuuri. «Seda viisi, kuidas Eestis praegu ja edaspidi valitsetakse ja asju aetakse. Seda, kas võim ja valitsemine on usaldusväärne. Ja usaldus, nagu ennist ütlesin, on Eesti kapital, mille mahalaristamist ei ole võimalik sallida,» ütles Ilves septembris.

Michali võimalikule lahkumisele viitas täna keskpäeval peaminister Andrus Ansip, kes ütles, et otsuse peab tegema Michal ise, ehkki «võib eeldada, et tema mõtted liiguvad ühes kindlas suunas». «Kui ühe ministri isik on takistuseks õigusvaldkonnas tehtavatele muudatustele, takistuseks laiemalt valitsuse tegevusele, siis on loomulik, et ükskord mingid otsused langetatakse,» lausus peaminister, rõhutades samas, et erakonna rahastamist puudutavad süüdistused tagasiastumise põhjuseks olla ei saa.

Michali lahkumisel peab uue justiitsministri kandidaadi nimetama Reformierakonna juhatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles