Ministrikohalt lahkuvast Michalist saab riigikogu liige

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Justiitsministri kohalt lahkuv reformierakondlane Kristen Michal kinnitas Postimehele, et jätkab tööd riigikogu liikmena.

Pärast enam kui kahetunnist peaministriga nõupidamist ning tagasiastumisest teatava avalduse meediale saatmist paistis Stenbocki majast väljuv Michal heatujuline ning otsusekindel.

«Tegemist on sügavalt isikliku otsusega, mis hakkas sündima juba üpris ammu. Soovi seda otsust teha olen ma väljendanud kogu selle tänaseks juba lõppenud protsessi algusest peale ja olen seda erakonnale välja pakkunud,» ütles Michal Postimehele antud intervjuus.

«Nüüd siis jõudsin ma selleni, et tegin isikliku otsuse tagasi astuda. Ei ole mind keegi selleks sundinud ja kui paar nädalat tagasi erakonna juhatus seda arutas, siis ka seal oli usaldus minu vastu nii suur, et ei nõutud isegi hääletust,» kinnitas ta.

Michal tõdes, et tal on pisut kahju selle pärast, et paljud olulised asjad, mille ta algatas, jäid pooleli. «Tahaks loota, et need saavad ellu viidud.» Eraldi tõi Michal aga esile heameelt selle üle, et läbi õnnestus viia 11 aastat ette valmistatud avaliku teenistuse reform, mis järgmisel aastal jõustub.

Keda tema enda asemel järgmise justiitsministrina eelistaks, ei tahtnud Michal täna välja öelda. «Need, keda mina kandidaatideks pean, arvan, et saavad kõik hakkama. Mõtetest on läbi käinud ka mõned inimesed väljastpoolt erakonda,»  lisas ta siiski.

«Neid kandidaate on palju, las peaminister ütleb, kes järgmine justiitsminister on.» Michal arvas, et uus kandidaat selgub lähipäevil või järgmisel nädalal. 

Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildam ütles pärastlõunal Postimehele, et president Toomas Hendrik Ilves on Ansipile vahetult ja ühemõtteliselt mitmel korral teada andnud, et riigipea arvates peaks justiitsminister Kristen Michal tagasi astuma.

«Minule ei ole president seda arvamust kordagi väljendanud, kui aus olla. Presidendil on minu telefoninumber täiesti kindlalt, ma olen leitav - kõikides õiguslikes küsimustes, kui tal on soovi olnud, on ta justiitsministri kätte saanud ja tõenäoliselt saab alati iga ministri kätte,» sõnas Michal seda väidet kommenteerides.

Michal rõhutas, et ta ei astu tagasi mingi süü tõttu, nii et tema jätkamine poliitikas ei tohiks olla takistatud. Esialgu läheb ta tööle riigikokku, kuhu teda valiti 2011. aasta üldvalimistel. Seda, kas ta kunagi taas valitsuses võiks töötada, pidas ta valijate otsuseks.

Uue justiitsministri kandidaadi valib välja Reformierakonna juhatus ning nimetab peaminister.

Michal teatas täna pärast peaminister Andrus Ansipiga kohtumist, et on otsustanud justiitsministri ametist lahkuda, et kaitsta Reformierakonda ja valitsuse töövõimet. Tema sõnul on raske töötada olukorras, kus ta näeb oluliste muudatuste vajadust õiguskaitse valdkonnas, kuid nende tegemine on tema isiku vastaste rünnakute tõttu sihilikult takistatud.

Ansip viitas Michali lahkumisele juba täna keskpäeval, öeldes, et otsuse peab tegema Michal ise, ehkki «võib eeldada, et tema mõtted liiguvad ühes kindlas suunas». «Kui ühe ministri isik on takistuseks õigusvaldkonnas tehtavatele muudatustele, takistuseks laiemalt valitsuse tegevusele, siis on loomulik, et ükskord mingid otsused langetatakse,» lausus peaminister, rõhutades samas, et erakonna rahastamist puudutavad süüdistused tagasiastumise põhjuseks olla ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles