Eesti teismeliste lugemisoskust kontrollitakse 175 koolis

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pargiraamatukogust laenatud raamatud saab hiljem tagastada siiski linnaraamatukogu harukogudesse.
Pargiraamatukogust laenatud raamatud saab hiljem tagastada siiski linnaraamatukogu harukogudesse. Foto: Peeter Langovits

Tänavusel rahvusvahelise PISA võrdlusuuringu käigus kontrollitakse 175 Eesti  kooli 15-aastaste õpilaste  funktsionaalset lugemisoskust.

Tänavusel rahvusvahelise õpilaste võrdlusuuringu PISA (Programme for International Student Assessment) Eesti uuringuvalimis osaleb 175 kooli ning esindatud on kõik koolitüübid ning maakonnad, teatas riiklik eksami- ja kvalifikatsiooni keskus.

Kokku osaleb testis 5000 1993. aastal sündinud õpilast ja igast koolist tehakse valim 35 õpilasest. PISA teste tehakse 13. kuni 24. aprillini ning kõiki uuringu valimisse kuuluvaid koole on eelnevalt informeeritud.

Kontrollitakse funktsionaalset lugemisoskust

Uuringu põhirõhk on funktsionaalsel lugemisoskusel. Õpilased täidavad uuringu käigus testivihiku ja taustaküsimustiku.

PISA testi ülesanded on praktilise taustaga. Eesmärk on hinnata, kas 15-aastane noor inimene on kohustusliku haridusperioodi lõpuks omandanud vajalikud pädevused, et oma eluga hakkama saada.

Testimisel kasutatavate ülesannete teemad on rahvusvahelised ning vajadusel kohandatud konkreetse riigi tingimustega. Ülesandeid eeltestiti kõikides uuringus osalevates riikides, Eestis toimusid PISA eeltestid 2008. aasta kevadel.

Rahvusvahelist õpilaste võrdlusuuringut PISA korraldab Maailma Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD). PISA uuring toimub iga kolme aasta tagant. Erinevate riikide õpilaste teadmisi mõõdetakse kolmes valdkonnas: loodusteadustes, matemaatikas ja funktsionaalses lugemisoskuses. Tänavu osaleb uuringus 68 riiki.

Eesti osales PISA uuringus esimest korda 2006. aastal. Toona näitas Eesti 54 osalenud riigi seas häid tulemusi kõigis kolmes osaoskuses: loodusteaduses 5. koht, matemaatikas 14. ja funktsionaalses lugemisoskuses 13. koht.

Tänavuse PISA uuringu tulemused tehakse teatavaks 2010. aasta detsembris.

Samal teemal loe ka «

Teadmiste taseme ühtluselt on Eesti õpilased maailmas teised

», «

Vene laste loetust arusaamise oskus jääb eesti lastele kõvasti alla

».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles