Tulevikus võib saada asendusteenistust läbida ka päästekomandos

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästja.
Päästja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuigi seaduse järgi peaks saama asendusteenistust läbida ka päästeasustuses, pole seda Eestis seni võimaldatud. Nüüd hakatakse arutama, mis tingimustel oleks see siiski tehtav.

Kuigi seadus näeb asendusteenistuskohana ette riigi või kohaliku omavalitsuse sotsiaalteenuseid osutava asutuse või õppeasutuse ning siseministeeriumi valitsemisalasse kuuluva päästeasutuse, pole päästekomandos asendusteenistust seni keegi läbinud.

Ajateenistuse asemel on aastatel 2006-2012 asendusteenistusse astunud 103 inimest ning teenistuskohtadeks on olnud hoolde- ja lastekodud, päeva- ja rehabilitatsioonikeskused ning erivajadustega õpilaste koolid.

«Asendusteenistusse asujate huvi päästeametis teenimise vastu on seni olnud tagasihoidlik – aastate jooksul on vaid kaks kutsealust tundnud huvi teenistuskoha vastu päästeametis,» ütles kaisteressursside ameti avalike suhete nõunik Marke Teppor. «Huvi tuntakse pigem sotsiaalvaldkonna vastu.»

Teppor märkis, et kuigi seaduse järgi võib asendusteenistust läbida päästeametis, ei ole päästeasutused seni pöördunud kaitseressursside ameti poole asendusteenistuslaste teenistusse võtmise sooviga.

«Küll aga on kaitseressursside amet 2009. aastal pöördunud päästeameti ida päästekeskuse poole, et uurida asendusteenistuse läbimise võimalusi päästeametis,» lisas ta. Toonase hinnangu kohaselt oleks asendusteenistuslastele saanud pakkuda vaid abitöid nagu territooriumi koristamine, ruumide remont, autode pesemine.

«Kuna päästealal kehtivad ranged nõuded väljaõppele ja tööohutusele, siis päästeameti sõnul ei olnud asendusteenistuslaste rakendamine operatiivtöös võimalik,» märkis Teppor.

Siseministeerium saatis 5. detsembril kaitseministeeriumile kirja, milles teeb ettepaneku kohtumiseks, et kokku leppida asendusteenistuse ellurakendamise küsimustes.

Siseministeerium teatab, et on seisukohal, et asendusteenistuse läbiviimine päästeameti päästekomandodes on teostatav ja mõistlik, kuid see eeldab vastavaid eelkokkuleppeid kaitseressursside ametiga, sest asendusteenistuse läbimine päästekomandodes on võimalik ainult teatud tingimusel.

Esiteks peab päästekomandos asendusteenistust läbiv isik vastama päästeteenistuja kutsesobivuse nõuetele. Teiseks saab asendusteenistuse läbimine toimuda vaid päästeameti poolt väljapakutud ajal ja kohas (päästekomandos).

Lisaks tuleks kutsealausel selleks, et läbida asendusteenistus päästekomandos ehk reaalselt täita päästja ülesandeid, läbida 160 tunnine väljaõpe sisekaitseakadeemia Päästekolledži Päästekoolis Väike-Maarjas ja omandada päästja 1. kutse.

«Siseministeeriumi värske kiri viitab huvile teema taasavada ning asendusteenistuse korraldamisega seotud küsimused siseministeeriumi, kaitseministeeriumi, kaitseressursside ameti ning päästeametiga ühise laua taga läbi arutada,» ütles Teppor.

Osapooled arutavad neid küsimusi uuel aastal.

Teema tõusis tema sõnul uuesti päevakorrale kodanikualgatuse tõttu, kui asendusteenistuse läbinud kutsealune saatis siseministeeriumile ning kaitseressursside ametile ettepanekud, kuidas korraldada asendusteenistust päästeüksustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles