Kahtlustus: Eesti ohvitser levitas Afganistanis riigisaladust

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased Afganistanis.
Eesti kaitseväelased Afganistanis. Foto: Peeter Kuimet.

Kaitsepolitsei saatis prokuratuuri materjalid, kus kahtlustatakse, et Eesti kaitseväe ohvitser käis Afganistanis hooletult ringi riigisaladusega.


Afganistanis Kandahari õhuväebaasis NATO ISAFi sõjaväelisel missioonil ESTHUMINT-2 üksuse ülemana teeninud kaitseväe ohvitser Rene Toomset kahtlustatakse selles, et ta edastas avaliku, st krüpteerimata e-posti kaudu salastatud informatsiooni isikule, kellel ei olnud riigisaladusele juurdepääsu õigust, kirjutatakse kapo aastaraamatus.

«Samuti jättis ta salastatud dokumendid tööruumiks olevas konteineris asuva laua peale, võimaldades seeläbi salastatud dokumentidega tutvuda kõrvalistel, riigisaladusele juurdepääsu õiguseta isikutel.»

Kapo väitel pani ohvitser nii toime karistusseadustiku 241. paragrahvi järgi kvalifitseeritava teo - riigisaladuseks tunnistatud teabe ebaseadusliku edastamise ja sellele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamise.

Kohtueelne menetlus jõudis 2008. aastal lõpule ning seejärel saadeti see riigisaladuse seaduse rikkumise kriminaalasi edasiseks menetlemiseks prokuratuuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles