Kapo näeb Venemaa kaasmaalaste poliitika taga koletist

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Eestit ei ohusta?
Venemaa Eestit ei ohusta? Foto: Urmas Nemvalts

Kaitsepolitsei hinnangul tasub suhtuda väga ettevaatlikult Venemaa kaasmaalaste poliitikasse, mis tähendab tegelikult nn viienda kolonni tekitamist ja Venemaa poliitikale tasahilju toetava fooni loomist.


Kapo peadirektori Raivo Aegi sõnul tähendab kaasmaalaste poliitika Vene Föderatsiooni käitumist heaks kiitva fooni loomist siinsetes venelastes.

Selle näide on tema sõnul see, kuidas venekeelne elanikkond avaldas 2008. augustis Eestis ja teistes riikides toetust Venemaa agressioonile Gruusia vastu.

Venekeelset elanikkonda üritatakse mõjutada näiteks selliste organisatsioonide kaudu nagu fond Russki Mir ja Rossotrudnitšestvo, mis asutati vastavalt 2007. ja 2008. aastal, kuid ka läbi kohalike omavalitsuste - nagu Peterburi ja Moskva linnavalitsuse - tegevuse.

Näitena Venemaa soovist siinsesse poliitikaellu sekkuda tõi Aeg ka Moskva linnavalitsuse välissuhete osakonna juhi Georgi Muradovi talvise visiidi Eestisse, kus peeti Tallinna Vene saatkonnas läbirääkimisi kohalike vene poliitiliste ühenduste juhtidega, et konsolideerida vene parteid ühte nimekirja ning leppida kokku ühiskandidaadis europarlamendi valimistel.

Aegi sõnul pole midagi halba selles, kui parteid läbirääkimisi peavad ja ühisnimekirja koostada üritavad. «Aga me ei saa tolereerida seda, kui seda protsessi juhitakse väljapoolt Eesti vabariiki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles