Simmi värbaja elas aastakümneid Eestis

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Zentsov
Valeri Zentsov Foto: kaitsepolitsei

Kaitsepolitsei aastaraamatu andmetel elas riigireetur Herman Simmi värvanud Vene luuraja Valeri Zentsov Eestis aastakümneid.


Valeri Mihhaili poeg Zentsov sündis 31. augustil 1946 Berliinis vene perekonnas, aasta hiljem kolis perekond Saksamaalt Leningradi ja 1952. aastal edasi Tallinna.

1969. aastal võeti Zentsov tööle ENSV Riikliku Julgeoleku Komiteesse (RJK), kus ta teenis ohvitserina kuni selle repressiivorgani likvideerimiseni Eestis 1991. aastal.

Pärast likvideerimist sai Zentsovist 1. jaanuaril 1992 paberite järgi vene sõjaväepensionär, kellele maksti Moskvast pensioni.

«Tegelikult töötas mees edasi Venemaa välisluures, kasutas ärimehe katet ning elas ajutiste (tähtajaliste) elamislubade alusel Eestis. Just Valerri Zentsov värbas 1995. aastal Herman Simmi ja oli värvatu esimeseks agendijuhiks,» seisab aastaraamatus.

Zentsovi viimane tähtajaline elamisluba lõppes 12. juulil 1999 ning seda ei pikendatud. Pärast seda elas mees 57 päeva Eestis elamisloata, mille eest saadeti 1999. aasta sügisel sundkorras riigist välja.

«Valeri Zentsov on ilmekaks näiteks sellest, kuidas endise NSV Liidu erusõjaväelased, sealhulgas endised eriteenistuste ohvitserid, kujutavad ka 10-15 aastat hiljem ohtu Eesti riigi julgeolekule. Vene kõnekäänd, et endisi luurajaid ja vastuluurajaid pole olemas, ei valeta.»

Aastaraamatu koostajate väitel võib Eestis suure tõenäosusega tegutseda Vene välisluure ülesandel veel teisigi endisi ENSV RJK ohvitsere, kes manipuleerivad nende omal ajal värvatud julgeolekuorganite agentide või usaldusisikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles