USA luure ennustab Hiina majanduse trooniletõusmist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid ja Hiina jüaanid.
USA dollarid ja Hiina jüaanid. Foto: SCANPIX

Ühendriikide riikliku luurenõukogu avaldatud raportis ennustatakse, et ilmselt 2030. aastaks tõuseb maailma suurima majandusega riigiks Hiina RV.

Maailma suurima majandusega riigi tiitlit jahtiv Hiina tõukas mullu Jaapani teiselt kohalt. Mitme prognoosi järgi lükkab Hiina majandus selle sajandi esimeses pooles USA suurima majandusega riigi troonilt ning jätab seljataha ka tervikuna maailma suurima majanduse tiitlit hoidva ELi.

Seda stsenaariumi ennustati ka USA riikliku luurenõukogu raportis, mille kohaselt võib Hiina USAst mööduda juba mõni aasta enne 2030. aastat.

«2030. aastaks pole ükski riik – ei USA, Hiina ega ükski teine suurriik – enam hegemoon,»  märgiti kord nelja aasta jooksul avaldatavas raportis, milles ennustatakse ka India ja Brasiilia esiletõusu ning nimetatakse maailmamajanduse seisukohalt olulisteks riikideks ka Colombiat, Indoneesiat, Nigeeriat, LAVi ja Türgit.  Euroopa, Jaapani ja Venemaa majandustele ennustatakse aga aeglast langust.

Samas kinnitati ülevaates, et kuigi USA kaotab oma positsiooni maailma ainuliidrina, säilitavad Ühendriigid oma tehnoloogilise edumaa ning strateegilise positsiooni juhtivriikide seas.  

Mitmed vaatlejad on juhtinud tähelepanu, et viimase 30 aasta jooksul umbes kümme protsenti aastas kerkinud Hiina majanduse möödumine USA omast ei kaotaks aga suurt lõhet kahe ühiskonna suhtelise jõukuse vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles