Pentuse perefirmat päästnud advokaat kasutas vana nippi

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Siim Roode, kes ajas Väino Pentuse raskustesse sattunud firma Autorollo asju.
Advokaat Siim Roode, kes ajas Väino Pentuse raskustesse sattunud firma Autorollo asju. Foto: Margus Ansu

Vandeadvokaat Siim Roode, kes aitas keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentuse autofirma OÜ Autorollo enne pankrotti varadest tühjaks teha, on sama juriidilise kehaga – OÜ Renaldo Invest – aidanud teises pankrotiprotsessis endist Peu­geot’ autode maaletoojat Toomas Rüütmanni.

Kõlab ehk uskumatuna, kuid nii see on. Roode kasutas nii kahe aasta taguses Rüütmanni pankrotiprotsessis kui praeguses Pentus-Rosimannuse juhtumis ühte ja sama ettevõtet – OÜ Renaldo Invest.

Jah, formaaljuriidiliselt pole sellel ettevõttel Roodega vähimatki seost. Ent kui vaadata Renaldo Investi asjaajamist, paistab sealt tema osalusega advokaadibüroo MAQS.

Selle väite tõestuseks võtame 27. septembril 2010 ajakirjanduses ilmunud Renaldo Investi avaldatud kuulutuse. Firma pakub seal avalikul enampakkumisel müüa keskkonnaministri isale Väino Pentusele kuuluva OÜ Autorollo osalust ühes ettevõttes hinnaga 20 000 krooni. Sealjuures jätab müüja kuulutuses endale õiguse kõik esitatud pakkumised tagasi lükata.

Valutu ja/või kasulik

Selle kuulutuse meedias ilmumine oli vaid formaalselt vajalik käik. Mingit enampakkumist polnud Renaldo Investil kavaski teha. Kaks kuud hiljem sai ettevõttest endast Väino Pentuse asutatud Autorollo poolte aktsiate osanik.

Kõike seda oli vaja selleks, et 800 000 euro suuruse võlanõude all ägava Autorollo pankrot oleks omanikele võimalikult valutu. Või hoopis kasulik. Roode seotust Renaldo Investiga tõestab fakt, et kuulutuse pani lehte advokaadibüroo MAQS.

Renaldo Investi jaoks oli see juba teine kord keerulises pankrotiprotsessis osaleda. 2008. aastal oli sama ettevõte ostnud advokaat Roode esindatud majandusraskustes Rüütmanniga seotud ettevõttelt TR-Majad 9,2 miljoni krooni suuruse nõude ärimehe rajatud Põhjakeskuse vastu.

Seda tingimusega, et nõude tagasivõitmisel saab Renaldo Invest endale sellest summast 30 protsenti. Ebaharilik summa, arvestades, et tavapraktikas lepivad raha väljanõudmise õiguse saavad ettevõtted umbes kümne protsendi suuruse tasuga.

Riik sai maksuraha kätte

Ent selle käigu taga oli tõenäoliselt kokkumäng pankrotiohus Rüütmanni ja teda pankrotiprotsessis esindanud Roode vahel. Nii välditi ohtu, et eesootavas pankrotiprotsessis saanuks haldur selle nõude abil Rüütmanni majandusraskustes ettevõtetele survet avaldama hakata.

Vähemalt teoorias pidanuks see nii olema. Praktikas läks teisiti.

Ringkonnakohus otsustas nõude loovutamise tagantjärele tühistada, sest tehing toimus napilt kaks kuud enne pankrotimenetlust. Ajal, mil tehingu pooled pidid igal juhul teadma, et see kahjustab teiste võlausaldajate huve.

Roode ise ei nõustu väitega, et sisuliselt on Renaldo Investi taga tema isik. Äriregister annab omanikuna ühe slaavipärase mehe nime. «Tegemist on riskikapitalistiga, kes on valmis riske võtma,» ütleb ta.

Roode ei nõustu ka väitega, nagu oleks ta aidanud Swedbankist võetud suurlaenu tõttu pankrotistunud Autorollo varast labaselt tühjaks teha.

«Esiteks maksti tagantjärele ära ettevõtte 390 000 krooni suurune maksuvõlg riigile. Teiseks viidi asutatud tütarfirmasse koos majandustegevusega üle ka kõik sellega seonduvad kohustused. Autorollosse jäi maha vaid osaluse soetamiseks võetud pangalaen,» räägib ta.

Seda, kui edukalt suutis vandeadvokaat Reformierakonna mõjuvõimsa perekonna Pentus-Rosimannuse palvel ministri isa raskustesse sattunud autovedude firma võlanõuetest päästa, on raske ennustada.

«Praegu ettevõttel reaalne vara puudub,» ütleb pankrotihaldur Martin Krupp. Tema sõnul on viimase aja pankrotiprotsessides pigem tavapärane, et pankrotiavaldus tehakse alles siis, kui ettevõttest on viidud minema isegi viimane pastapliiats.

Seda, kas Autorollo asjaajamises oli kõik seaduslik, vaevad nüüd uurimisorganid. Pankrotihaldur Krupi avalduse põhjal on algatatud kriminaalmenetlus, mis puudutab seda, et firma juhtkond jättis pankrotiavalduse õigel ajal tegemata.

Peale selle plaanib pankrotitoimkond kunagiste ettevõtte varast tühjaks teinud tehingute tagasipööramiseks kohtusse minna.

Kronoloogia

2008

Keit Pentuse (nüüd Pentus-Rosimannus – toim) isa Väino asutas ettevõtte Autorollo, mille ostmiseks laenati Swedbankist üheksa miljonit krooni. Sisuliselt oli ettevõte alustamisest saadik maksejõuetu, 2009. aasta majanduskahjum oli 3,2 miljonit krooni, 2010. aasta kahjum 880 000 krooni.

2010

20. aprillil saatis Keit Pentus Autorollo raamatupidajale e-kirja, kus teatas, et seoses isa raske tervisliku seisundiga peab firma asjadega tegelema tema.

21. aprillil saatis Keit Pentus uue kirja, kus teatas, et nad (kirja koopia adressaadiks on lisatud tema toonane elukaaslane, praegune abikaasa Rain Rosimannus – toim) on endale appi võtnud juristi (Siim Roode – toim), kes on usaldusväärne inimene ja kellele on oluline edastada sada protsenti infot.

26. aprillil ostis Autorollo aktsiad vandeadvokaat Roode ettevõtte Roode & Partnerid.

7. mail asutas Roode ettevõtte Autohills, mille osakapitali makseks said varem Autorollole kuulunud 13 veoautot ja haagist. Pool ettevõttest kuulus Autorollole ja teine pool samuti Roode tuttavatega seotud Kiili Autovedudele.

22. novembril omandas Autorollo osaluse Autohillsis Roodega seotud firma Renaldo Invest.

8. detsembril loovutas Renaldo Invest oma osaluse Autohillsis Kiili Autovedudele.

23. detsembril esitas Väino Pentus avalduse Autorollo pankrotiprotsessi alustamiseks.

• Nõudeid ettevõttele on enam kui 800 000 euro ulatuses. Ettevõtte varade väärtus on null senti.

2012

Märtsis alustas Põhja ringkonnaprokuratuur väidetava pankrotikuriteo asjus kriminaalmenetlust.

Mais sai kunagised Autorollo varad mitme juriidilise käigu järel enda valdusse firma, mida juhib Rain Rosimannuse koolivend ja endine kälimees.

Allikas: Pankrotiaruanne

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles