Ettevõtted nõuavad riigilt metallivarguste paremat tõkestamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Elion ja Elektrilevi saatsid siseminister Ken-Marti Vaherile ning keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannusele ühispöördumise, milles nõuavad riigilt aktiivsemat metallivarguste tõkestamist.

Tehnovõrgu omanikud on omalt poolt teinud kõik vähegi võimaliku, et kaitsta oma vara õigusvastase ründe eest, kuid samas ei ole võimalik üle võtta politsei ja riikliku järelevalve rolli, seisab ettevõtete kirjas ministritele.

Üks võimalik lahendus oleks ettevõtete hinnangul kehtestada sarnane süsteem rahapesuga, kus on karm teavitussüsteem ja millisel juhul laieneb aktiivne teavituskohustus kuriteo tulemusel saadud vara kahtlusest.

Nõuete täitmata jätmisel rakenduksid koheselt reaalset sanktsiooni kandvad sunnimeetmed, nagu tegevusloa peatamine või äravõtmine, aga ka olulises suuruses rahatrahv nii kohustust rikkunud ettevõttele kui ka selle juhatuse liikmetele.

Seega tuleks ettevõtete arvates üles loetleda kriteeriumid, millal seda põhimõtet järgida, kas tulenevalt kogusest, sagedusest või taustast.

Ettevõtete hinnangul on kindlasti vaja võrguseadmete rüüstamise peatamiseks muuta ka jäätmeseadust ja näha ette õigus teha proovimüüke ning laiendada metallijäätmete kokkuostu piirangut alajaama lattidele, maandustele, lülitite nugadele ja kontaktidele, jõutrafode mähistele ning sularite detailidele.

Tehnovõrkude omanikud koos metalli kokkuostjate ja politseiga on sõlminud omavahel koostöökokkuleppe ning on enda kinnitusel valmis omalt poolt panustama metallivarguste tõkestamisse ja ennetamisse.

Olukorra lahendamiseks tegid ettevõtted kirjas ettepaneku kutsuda kokku kutsuda ümarlaud, kus osaleks lisaks asjassepuutuvatele ministeeriumitele ka elektri, side ja transpordi tehnovõrkude omanikud, kes on valmis jagama oma kogemusi ja tegema ettepanekuid probleemi lahendamiseks.

Elion Ettevõtted Aktsiaselts pöördus koos ASi EMT ja teiste mobiilsideoperaatoritega käesoleva aasta kevadel siseministeeriumi poole palvega üle vaadata riikliku järelevalve meetmed, et tõhustada kontrolli metalli kokkuostjate tegevuse üle.

Siseministeerium väljendas oma vastuses seisukohta, et metallijäätmete käitlejate kohustused ning järelevalve metallijäätmete käitlejate tegevuse üle on piisavalt reguleeritud ning olulisi puudujääke regulatsioonis või riiklikus kontrollmehhanismis ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles