Teadlane: praegune mudel halduspoliitikas on kõige kulukam variant

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli õppejõud Garri Raagmaa
Tartu Ülikooli õppejõud Garri Raagmaa Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tartu Ülikooli regionaalplaneerimise dotsent Garri Raagmaa leiab, et elanikkonna koondumine suuremate linnade ümber on praeguse halduspoliitika paratamatu nähtus.

«Praegune mudel, mis on ameerikalik, kus inimesed kolivad kõigepealt suurde linna ja siis linna lähedale maale, kus ei ole ühistranspordi võimalusi ja kõik sõidavad autoga, on energiakasutuse ja linnaehituse mõttes kõige kallim variant,» sõnas Raagma Vikerraadiole, vahendab ERR Uudised.

Kõige tasakaalukam pikas perspektiivis oleks Raagma arvates see, et igas piirkonnas oleks tõmbekeskus, mis näiteks Kagu- ja Lõuna Eestis võiks olla Võru ja Valga.

«Kui seal on piisavalt palju töökohti ja teenuseid, siis Misso inimene või Tõrva inimene saaks teenused sealt kätte,» lisas ta.

Raagma rõhutas, et Eesti on oma haldusstruktuuriga eelmise sajandi keskpaigas ning arenduspoliitikaga selgelt maha jäänud muust Euroopast.

Statistikaamet avaldas täna rahvaloenduse täpsustatud andmed, mille järgi loendati Eestis 1 294 455 püsivalt elavat inimest. Loenduse tulemused näitavad, et jätkub elanikkonna koondumine suuremate linnade ümbrusesse ning kahe loenduse vahel on elanikkond suurenenud vaid kolmes linnas - Sauel, Maardus ja Keilas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles