Ansip: kapo salajane raport ei tulnud avalikuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip riigikogus
Andrus Ansip riigikogus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Peaminister Andrus Ansip avaldas riigikogu infotunnis arvamust, et riigisaladusega kaetud dokumendi olemasolu avalikuks tulek iseenesest pole riigisaladuse lekitamine, mida peaks uurima.

 

Keskerakonna fraktsiooni liige Priit Toobal tundis huvi, kuidas juhtus, et kaitsepolitseiameti salajane raport lekkis ajakirjandusse ning kas peaminister peab vajalikuks selle välja uurimist. Nimelt kirjutas Äripäev 7. detsembril, et kui riigifirmale EVR Cargo uut juhti otsiti, saatis kaitsepolitsei ministritele ja presidendile salajase raporti, milles viidati võimalikele riskidele. Hoolimata kapo hoiatusest valiti Ahto Altjõe EVR Cargo juhiks.

«Olen artiklit lugenud ja ei saa järeldada, nagu oleks riigisaladusega kaetud raport saanud avalikuks,» vastas peaminister Ansip, põhjendades arvamust avaldatu üldistustasemega.

«See, et kaitsepolitseiamet koostab ülevaateid eri valdkondade kohta presidendile ja ministritele, ei ole riigisaladus, see on kaitsepolitseiameti igapäevatöö osa,» lisas Ansip. Nii pole tema hinnangul põhjust väita, et riigisaladusega kaitstud dokumendi olemasolu avalikuks tulek oleks riigisaladuse enda avalikuks tegemine.

«Seda on mitmes kriminaalasjas vaieldud, kas ühe dokumendi olemasolu fakt on saladus või mitte, ning jõutud järeldusele, et olemasolu iseenesest ei ole saladus,» ütles peaminister. Küll aga eelistaks ta, kui saladusega kaetud informatsiooni ei käsitletaks ajakirjanduses.

Toobal püüdis teada saada ka seda, kui sageli juhtub, et kapo hoiatusi ohu kohta ei arvestata ning selle järel midagi ette ei võeta, kuid Ansip hoidus sellele vastamast, öeldes, et ei hakka konkreetset salajast informatsiooni sisaldava dokumendi sisu avalikkuse ees lahkama.

«Kui riigisaladusega kaetud informatsioon on tõepoolest saanud avalikuks, siis peavad kaitsepolitseiamet ja prokuratuur kõik asjaolud välja selgitama. Nemad tegutsevad teatavasti sõltumatutena ja peaministrina mina ei kavatse kuidagi nende institutsioonide tegevusse sekkuda,» kinnitas Ansip. Ta lisas hiljem, et temale teadaolevalt pole kumbki neist leidnud, et ajakirjanduses ilmunu oleks käsitletav riigisaladusega kaitstud informatsiooni avalikustamisega.

«Kuidas te hindate asjaolu, et majandus- ja kommunikatsiooniminister ei võtnud kaitsepolitseiameti raportit EVR Cargo juhatuse esimehe valimisteks arvesse ja selle raporti sisuga ei arvestanud?» jätkas Toobal.

«Ma jätaksin isegi hindamata selle, kas majandus- ja kommunikatsiooniminister võttis või ei võtnud arvesse raportis oleva informatsiooni. Kui see on salajane, siis ma arvan, et meil ei ole voli selle informatsiooni ning sellega arvestamise või mittearvestamise üle siin saalis diskuteerida. Teiseks, äriühingu juhatuse esimehe valib nõukogu ja mulle teadaolevalt majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts nimetatud äriühingu nõukogu liige ei ole,» vastas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles