Roode: mina ei tea Autorollo lepingutest midagi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Siim Roode, kes ajas Väino Pentuse raskustesse sattunud firma Autorollo asju.
Advokaat Siim Roode, kes ajas Väino Pentuse raskustesse sattunud firma Autorollo asju. Foto: Margus Ansu

2010. aasta aprillis Väino Pentusele kuuluva Autorollo omanikuks saanud advokaat Siim Roode ütleb, et nõustas firmat vaid juriidiliselt ega tea ettevõtte lepingutest midagi.

Äripäeva andmetel ilmus Autorollo raamatupidamisse 2010. aasta augustis kahe miljoni kroonine laenuleping Roman Moiseeviga, lepingust ärimees ise ei tea aga midagi.

Toona oli Autorollo omanikuks Siim Roode firma Roode&Partnerid, mis pandi Väino Pentuse probleemides vaevleva firma asju ajama keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse soovitusel.

Ajal, mil Roode firma Roode&Partnerid oli Autorollo omanik ning aitas segaseid rahaasju klaarida, viidi väidetavalt firmast välja autopark ja anti kahtlasi sularahalaene.

Roode ütles neljapäeval Postimehele, et ei tea Autorolloga sõlmitud lepingutest midagi ega polnud lepingu sõlmimise ajal ühinguga seotud olnud. Ta lisas, et pole ka korraldanud ettevõtte raamatupidamist.

«Minu roll ettevõttes esines selles, et pidin välja selgitama, milline on olukord Swedbanki alenuga ja minu ülesanne oli ettevõttes olevad põhivarad tööle panna.»

Ta märkis, et raamatupidaja korraldas raamatupidamist, igapäevast majandustegevust korraldasid juhatuse liikmed - juhatus sõlmib lepinguid, teeb tehinguid ja esitab dokumendid raamatupidajale.

Toona olid ettevõtte juhatuse liikmeteks oli Väino Pentus ja Janos Sillamaa, kummagagi ei õnnestunud Postimehel ühendust saada.

Roode ütles, et tema kontakt raamatupidajaga piirdus bilansi ja varadega seotud dokumentide küsimisega. «Mina ühtegi dokumenti ei ole koostanud, ei ole ka lepinguid sõlminud ega ole ühtegi dokumenti raamatupidajale esitanud. See ei olnud minu ülesanne ega pädevus. Mina nõustasin ettevõtte jagunemist.»

Prokuratuur alustas 16. märtsil OÜ Autorollo pankrotihalduri avalduse alusel kriminaalmenetlust pankrotiavalduse õigeaegse esitamatajätmise tunnustel.

Prokuratuuri menetluse kohta ei olnud Roodel midagi öelda ning ta märkis, et temaga menetluse raames ühendust võetud ei ole. «Kui aga on selgunud sellised asjaolud [võimalik lepingute võltsimine] eks siis prokuratuur uurib välja, mis tegelikult on toimunud ja olen kindel, et uurimise tulemusel saab kõrvaldada igasuguse kahtluse sellest, et mina asjaga seotud olen olnud.»

Autorollo asutamiseks laenas Keit Pentuse (nüüd Pentus-Rosimannus – toim) isa Väino Swedbankist üheksa miljonit krooni. Sisuliselt oli ettevõte alustamisest saadik maksejõuetu, 2009. aasta majanduskahjum oli 3,2 miljonit krooni, 2010. aasta kahjum 880 000 krooni. Ettevõtte juhatuse liikmeteks oli Väino Pentus ja Janos Sillamaa.

2010. aastal oli Väino Pentuse tervislik seisund raske ning ettevõtte käekäigu eest tuli perekonnal muretseda. Siis kaasati asjaajamistesse ka Siim Roode, kes viis väidetavalt firmast välja autopargi. Sel aastal sai Autorollo varad mitme juriidilise käigu järel enda valdusse firma, mida juhib Rain Rosimannuse koolivend ja endine kälimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles