Mõrvatud eksagendi Litvinenko surma kohta paljastus uusi fakte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Litvinenko
Aleksander Litvinenko Foto: SCANPIX

Venemaa 2006. aastal mõrvatud luure eksagendi Aleksandr Litvinenko surma asjaolude kohta paljastus uusi andmeid.

Tapmise ajal töötas Litvinenko Briti välisluure MI6 heaks, edastab Reuters.

Eile toimus Londonis kohtuistung, kus arutati eksagendi surma asjaolusid. Seal esitleti ka dokumente, milles seisab, et Venemaa lasi oma eksagendi tappa.

Litvinenko perekond on pikka aega süüdistanud Vene võime, et nemad on mehe surma taga. Võimud on seda eitanud.

Litvinenko kaotas elu 2006. aasta novembris pärast seda, kui oli Londoni hotelli restoranis joonud teed, milles oli radioaktiivset polooniumit.

Tee mürgitamises kahtlustatakse kahte Litvinenko Vene luure kontaktisikut – Andrei Lugovoid ja Dmitri Kovtuni. Venemaa ei ole loovutanud Litvinenko surma peakahtlusalust Lugovoid Suurbritanniale.

Litvinenko uuris enne oma surma Venemaa maffia tegevust ning ta pidi reisima Hispaaniasse koos Lugovoiga.

Eilsel kohtuistungil oli tähelepanuväärne, et juhtumi käsitlejad teatasid avalikult Venemaa võimude osalusest, mitte et Litvinenko tapmise korraldasid vaid kaks agenti.

Samal istungil teatati, et Litvinenko surmaga ei ole seotud Briti luure, Hispaania maffia, tšetšeenid või Litvinenko sõber Boris Berezovski.

Siiani on lahtine küsimus, kas Litvinenko tapeti just MI6ga seotuse tõttu.

Litvinenko lesk Marina süüdistas Briti luuret ta mehe kaitseta jätmises.

Litvinenko surmajuhtumi tegelik protsess algab järgmise aasta 1. mail. Venemaa teatas, et soovib oma esindajat sellele protsessile, kuulata üle tunnistajaid ning uurida tõendusmaterjali.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles